Setmana clau en la negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat. El divendres s'acaba el límit per presentar esmenes a la totalitat al projecte presentat per Pedro Sánchez, i ERC encara no ha decidit que farà, però ha avisat que l'esmena és una qüestió que està damunt la taula. Les condicions per no presentar-la i llavors treballar en la direcció d'una possible aprovació dels comptes les ha deixat clares avui la portaveu dels republicans, Marta Vilalta: l'Estat ha de blindar el català en la llei d'audiovisual i retre comptes sobre el grau de compliment dels acords assolits en els pressupostos de l'exercici anterior. 

Així ho ha dit en la roda de premsa habitual dels dilluns on ha explicat que ja hi ha hagut unes primeres reunions on els republicans han traslladat aquestes dues condicions, però de moment no han obtingut respostes. Pel que fa al català, Vilalta ha reclamat posar "fil a l'agulla" perquè es blindi amb els "percentatges i les quotes necessàries" en el catàleg que ofereixen les cadenes de televisió o grans plataformes com Netflix i HBO.

Aquesta condició dels republicans arriba després de presentar-se el projecte de llei de l'audiovisual estatal, que obliga les grans plataformes a oferir un ampli catàleg en castellà però, en canvi, no ofereix cap protecció per a les altres llengües de l'Estat que estan en una posició més desfavorable, com el català. 

 

Mentre que aquestes dues setmanes ERC ha anat dient que estava molt lluny d'aprovar els pressupostos, ara la seva postura està centrada a donar pressa al govern espanyol perquè materialitzi aquests dos reclams i així poder facilitar l'aprovació dels comptes, per això Vilalta ha reclamat a l'executiu de Sànchez que treballi per traslladar una resposta i així poder "transitar en la negociació". 

Preguntada sobre si el traspàs de Rodalies és també una de les condicions per l'aprovació, ha insistit que les dues línies que marquen els republicans són el català i els acords anteriors, i que "després hi haurà la resta de demandes", malgrat que ha assegurat que el traspàs de la gestió ferroviària "és importantíssima". 

De la petició de Junts de fer un "front comú" de l'independentisme en la negociació pressupostària, Vilalta ha descartat mullar-se un cop més sobre si la volen o no la volen fer, i s'ha limitat a dir que ja parlen i es coordinen "cada dia". Això sí, ha aprofitat per llançar una petició: que la negociació sigui en tots els espais: "Tant important és coordinar-nos en el marc dels pressupostos de l'Estat com en la taula de diàleg". Aquest mateix debat ja el van tenir la setmana passada Pere Aragonès i Albert Batet en seu parlamentària. 

Optimisme amb els pressupostos de la Generalitat

En paral·lel a la negociació dels pressupostos de l'Estat, els altres comptes que s'estan gestionant ara són els catalans, i Vilalta ha assegurat que se segueix negociant amb la CUP com a soci prioritari, malgrat les insistències d'altres partits a donar-los suport si ho necessiten, com els comuns i el PSC. 

Mentre que aquest dilluns mateix la diputada cupaire Eulàlia Reguant ha dit que estaven molt lluny en les negociacions, Vilalta ha dit que "independentment" d'aquestes valoracions, estan treballant per fer possible el suport: "Estem convençuts que ens en sortirem". 

Preguntada per la suspensió del diputat de Unidas Podemos Alberto Rodríguez, ha carregat una vegada més contra la "judicialització constant de la política i la intromissió dels jutjats", i ha reclamat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que defensi els drets dels diputats, però ha descartat demanar la seva dimissió. 

Aquest matí precisament ha transcendit que un jutjat de Madrid ha proposat al Tribunal Suprem que jutgi Reguant per haver-se negat a respondre a les preguntes de Vox al judici de l'1-O, Vilalta ha dit que "sempre" defensaran els drets dels diputats. Una reflexió que també va fer divendres la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va fer un cop d'atenció a Batet i li va dir que no estava respectant l'autonomia de la cambra.

A la imatge destacada la portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Marc Puig