Junts ha mogut peça i ha presentat aquesta tarda una esmena a la totalitat dels pressupostos del govern de Pedro Sánchez. Un gest amb què pressiona l'executiu espanyol, però també els socis d'ERC. El partit de Carles Puigdemont ha presentat l'esmena abans d'esgotar el termini, tot i que aquest matí havia anunciat que esperaria fins demà per fer-ho. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha argumentat que fins ara el govern espanyol "no s'ha mogut, està apalancat en el seu immobilisme i no dona garanties".

 

Nogueras ha admès que encara hi ha temps per arribar a un acord abans que la setmana vinent es voti la tramitació del projecte, però ha advertit que sense aquest moviment no hi ha negociació possible, per la qual cosa ha emplaçat també ERC a presentar la seva esmena per fer un front comú. Ha estat, però, un emplaçament públic perquè la pròpia Nogueras ha admès que havien demanat tres cops celebrar reunions de coordinació sense que la trobada hagi estat possible.

 

La diputada de Junts, que ha comparegut acompanyada del portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, ha argumentat que "avui votar a favor dels Pressupostos Generals de l'estat espanyol, vol dir votar que a Catalunya arribin la meitat dels diners que hi pressupostats". Ha enumerat els incompliments sobre les inversions pressupostades els darrers anys; ha explicat que de cada 100 euros pressupostats només n'arriben 66; i que, segons Foment del Treball, el deute acumulat dels pressupostos no executats suma 28.000 milions els darrers exercicis.

Condicions de Junts

L'executiva de Junts havia apuntat aquest matí a través d'una comunicat que esperaria fins al darrer moment per decidir sobre la presentació de l'esmena. Això no obstant, aquesta tarda a primera hora s'ha convocat la roda de premsa. Nogueras ha denunciat que el govern socialista "actua a darrera hora i venent molles, de manera poc seriosa i poc rigorosa", per la qual cosa no calia esperar a les darreres hores per tenir una resposta a la seva reivindicació sobre la llei de l'audiovisual. "Seria només un titular perquè un tema tan complex no se soluciona en poques hores", ha afegit.

Cleries ha detallat les reivindicacions del seu partit que no han estat ateses pel govern Sánchez. Ha assenyalat la necessitat de mantenir els fons Covid a les comunitats autònomes també l'any vinent i una gestió territorialitzada dels fons europeus; reclamen també mecanismes per garantir el compliment dels compromisos que es pressupostin —"de què ens serveixen tantes pluges de milions, si després no es compleixen. Volem que els compromisos es compleixin", ha insistit Cleries—; exigeixen el traspàs de Rodalies a Catalunya; i finalment la reivindicació sobre la protecció del català a la llei de l'audiovisual. "Volem catifa vermella per al català. Catalunya té un tret identificatiu que és la llengua, hem de fer que es faci realitat a la llei de l'audiovisual. Hi ha d'haver una protecció de les llengües dites minoritàries, i aquesta és una condició", ha advertit.

 

A la imatge principal, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, i el portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries, durant la roda de premsa