El primer moviment català en la partida d'escacs dels pressupostos de l'Estat arriba per part de la CUP: presentaran una esmena a la totalitat. Així ho han avançat fonts anticapitalistes a ElNacional.cat. Després de donar-hi moltes voltes, han conclòs que "cal garantir que arribi al Congrés un text alternatiu amb el referèndum, l'amnistia i política de repartiment de la riquesa". Mentrestant, ERC i Junts estan a l'espera de si prosperen els contactes amb el govern espanyol.

Si bé aquest matí descartaven l'esmena a la totalitat, finalment han canviat de parer justificant que no tenen clar quin paper jugaran ERC i Junts en aquesta negociació. La diputada Mireia Vehí ha remarcat que "no sabem en quins termes estan negociant amb elements de vital importància pel nostre país", elements com ara la Llei Audiovisual, la Llei d'Interines, la Llei de l'Habitatge o el tràmit amb les pensions.

Des de la CUP ja van negar-se a asseure's amb el govern espanyol per a parlar dels pressupostos, perquè no hi veien cap voluntat real de negociació. I així s'hi ha reafirmat Vehí: "És impossible arribar a acords amb un govern que sistemàticament nega el dret d'autodeterminació i que es mostra incapaç de desplegar polítiques d'esquerres". La diputada ha recordat que els pressupostos socials són un fre per l'extrema dreta i ha alertat que "quan l'esquerra no fa la seva feina, abona el camí a l'extrema dreta”.

El termini per presentar les esmenes a la totalitat finalitza demà divendres a les dues del migdia. El debat a la totalitat dels pressupostos de l'Estat tindrà lloc la setmana que ve al Congrés dels Diputats. De moment, el govern espanyol no disposa dels números necessaris.

Què fa Junts?

Aquest mateix dijous al matí s'ha reunit, de forma extraordinària, l'executiva de Junts. I han fet arribar a la Moncloa cinc condicions per facilitar-ne la seva tramitació la setmana que ve al Congrés dels Diputats. De la reunió hi han participat els portaveus al Congrés i al Senat, Míriam Nogueras, així com el conseller Jaume Giró, també molt implicat en les converses.

Així, les condicions de Junts per negociar els comptes espanyols són cinc: mantenir els fons covid a les comunitats autònomes, una gestió territorialitzada dels fons europeus de recuperació, mecanismes per garantir el compliment de les inversions, el blindatge del català a la llei audiovisual estatal i el traspàs de Rodalies.

I ERC?

ERC es troba si fa no fa en la mateixa situació. Sobre la taula han posat qüestions molt similars, com el blindatge del català a l'audiovisual o el compliment dels compromisos contrets en el passat. Segons fonts republicanes, ja estan redactant l'esmena a la totalitat a l'espera del que passi, però volen apurar terminis fins el divendres al migdia. En aquests moments hi ha contactes, que no acaben de prosperar. "Estem a l'espera. Potser la registrem o potser no. La pilota està a la seva teulada", conclouen.