Després de passar pel tràmit d'urgència, els pressupostos de la Generalitat seran aprovats -si tot va segons el previst- el proper dijous 23 de desembre. El Govern va anunciar la setmana passada un acord amb el grup d'En Comú Podem que fa preveure que així serà. Qui aquest dimarts ja ha confirmat el seu vot en contra ha sigut el PSC, que els ha criticat amb duresa titllant-los de "continuistes" i de "canvi de cromos entre la Generalitat i Barcelona".

"Són uns pressupostos continuistes que no mostren un canvi de rumb en la Generalitat pel que fa al progrés social i econòmic. Les millores queden tan sols en un canvi de cromos entre Barcelona i Catalunya", ha dit en roda de premsa la portaveu dels socialistes al Parlament, Alícia Romero.

 

La portaveu també ha criticat la llei d'acompanyament dels comptes, sobre la qual ha afirmat que el Govern l'utilitza per "incorporar modificacions d'altres lleis que res tenen a veure amb la fiscalitat i aprovar-les per la porta del darrere", en referència a la mesura que el Govern ha elaborat per refer la rebaixa de l'IRPF a les rendes més baixes tombada pel Tribunal Constitucional.

Romero ha volgut posar el dit a la llaga i ha recordat que l'acord de l'Executiu amb els de Jéssica Albiach ha trencat el mateix Govern i la majoria independentista que va permetre la investidura del president de la Generalitat, Pere Aragonès, atès que la CUP també votarà en contra dels comptes.

Apropament al Govern en altres temes

Pel que fa a les mesures i restriccions anunciades ahir pel Govern per combatre la 6a onada de la covid-19, Romero ha reiterat el suport del seu grup i ha apel·lat a "no polititzar la pandèmia". Sí que ha demanat, però, que les restriccions siguin parlades amb els sectors als quals perjudiquen i que s'han vist més afectats, com el de l'oci nocturn.

Preguntada sobre la renovació de càrrecs que socialistes negocien amb ERC i Junts, Romero no ha volgut avançar res i ha insistit que el tema requereix discreció per tal que es pugui resoldre en el termini marcat pel mateix Parlament: el 23 de desembre.

Romero també ha informat que el líder del seu partit, Salvador Illa, ha donat negatiu a la PCR després d'haver estat en contacte amb la positiva Francina Armengol al congrés que el PSC va celebrar aquest cap de setmana. I tot i que no és del tot segur, Romero ha comentat que esperen que pugui assistir al ple dels pressupostos del dijous. 

Per últim, sobre la querella que ha anunciat el Govern contra el líder del PP, Pablo Casado, per haver dit que als nens castellanoparlants no se'ls deixa anar al lavabo a l'escola, Romero ha respost que ho respecta i ha opinat que el president popular no hauria d'haver fet aquelles declaracions.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero / Foto: Europa Press