Catalunya torna a les restriccions per combatre la covid-19. L'oci nocturn del país haurà de tancar, es limita el nombre de persones en les trobades i reunions i el Govern demanarà a la justícia que autoritzi el toc de queda d'una a sis de la matinada. També s'implementen restriccions d'aforament al sector de la restauració davant l'imparable auge de contagis de coronavirus en plena època de festivitats de Nadal.

Concretament, les mesures concretes que s'han aprovat en el si de la Comissió Delegada de la covid-19 són les següents: es limiten les reunions a un màxim de 10 persones, l'aforament màxim dels restaurants serà del 50%, mentre que el dels actes culturals, comerços o els gimnasos es fixen en el 70%. També demanen tornar al teletreball en la mesura que es pugui.

Aquestes propostes es presentaran davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i el Govern treballa amb la previsió que entrin en vigor durant la nit del dijous 23 al divendres 24 de desembre. La vigència inicial d'aquesta mesura serà de 15 dies, de manera que acabarien el dia de Reis.

 

"Estem molt pitjor que l'any passat"

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha defensat que "s'adopten aquestes mesures per frenar de totes totes el creixement de la pandèmia. Aquestes mesures no es farien si no fossin estrictament necessàries". "És imprescindible reduir la mobilitat i la interacció entre persones que no són grups bombolla. Si no es prenen mesures amb caràcter urgent, l'impacte serà molt més fort", ha alertat Plaja. "Estem molt pitjor que l'any passat a aquestes alçades", ha relatat la portaveu.

Paral·lelament, per compensar l'impacte econòmic d'aquestes mesures, Plaja ja ha anticipat que el Govern treballa en una línia d'ajuts per als sectors afectats.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha explicat que "la variant òmicron dominarà aviat a tota Europa". En aquesta línia, ha posat de relleu la necessitat de les terceres dosis. D'altra banda, ha projectat que s'arribarà al rècord diari de contagis i ha vaticinat que es podrien superar els 12.000 en 24 hores.

Es mantenen les cavalcades de Reis

Preguntat per les cavalcades de Reis, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que enguany se celebraran. El conseller sosté que "són a l'exterior i que no es produeixen grans aglomeracions" en aquests actes.

Resum de les restriccions

Les mesures restrictives que el Govern demanarà al TSJC que autoritzin entraran en vigor, previsiblement, la nit del divendres 24 de desembre i estaran implementades, almenys, durant 15 dies. El llistat de les restriccions és aquest:

  • Retorn del toc de queda de les 1 a les 6 hores.
  • Tancament de l'oci nocturn.
  • Aforament màxim del 50% a l'interior dels restaurants.
  • Aforament màxim del 70% als actes culturals, al sector esportiu, als gimnasos i als comerços.
  • Promoure el teletreball en la mesura que sigui possible.

La pressió hospitalària, disparada a les portes de Nadal

Tal com ha explicat l'Executiu, un dels elements clau que els ha portat a adoptar noves restriccions és la situació dels hospitals catalans. L'atenció primària ja porta dies experimentant una situació molt complicada i els centres hospitalaris presenten unes xifres d'ingressos altes. Quan ens trobem a les portes de Nadal, Salut ha notificat que hi ha 1.280 ingressats per coronavirus.

La situació de les Unitats de Cures Intensives és encara més complexa. Aquest dilluns, el balanç és de 310 ingressats.

 

Imatge principal: Carmen Cabezas, Patrícia Plaja i Josep Maria Argimon, a la compareixença d'aquest dilluns. ACN.