El Govern i En Comú Podem han tancat l’acord definitiu que permetrà que el pròxim 23 de desembre, dijous vinent, el Parlament doni llum verda definitiva als pressupostos per al 2022. Després de setmanes de negociacions i després de trencar les negociacions amb la CUP just abans de la tramitació, el Govern ha aconseguit tancar un acord amb els Comuns, que no eren la seva opció prioritària, el qual permetrà que Catalunya torni a tenir pressupostos després d'haver de prorrogar els del 2020, que es van aprovar en ple confinament. 

En l'acord reblat aquest dijous, i després d'una reunió entre el president Pere Aragonès i la líder dels Comuns, Jéssica Albiach, les dues parts han fet públic un document de 17 pàgines que detalla els 12 acords sectorials a què han arribat en les últimes setmanes. Les partides més importants són els 1.000 milions d'euros d’inversió en habitatge, la reducció de l’IRPF per a les rendes més baixes, els 80 milions per a salut mental o els 50 milions per al dentista públic. Així mateix, inclou nous impostos mediambientals i sobre productes “ultraprocessats”. El mateix document preveu que una comissió de seguiment es reunirà com a mínim trimestralment per "avaluar l’execució dels acords".

Així mateix, aquests acords també inclouen polítiques de mobilitat, ordre públic, l'aprovació de la nova llei de mesures fiscals i financeres del Govern, i també s'hi inclouen polítiques de defensa del català o energètiques. Abans de res, però, les dues parts de l'acord crearan una comissió de seguiment per tal d'assegurar que els punts de l'acord se segueixen fil per randa i que estarà integrada per tres membres del Govern i tres dels Comuns, i que es reuniran, com a  mínim, un cop cada trimestre fins que s'aprovin uns nous pressupostos. Un d'aquests acords inclou no realitzar "cap tipus d'operació que pugui comportar un cost per a la Generalitat" al voltant del projecte de Hard Rock.

Acords destacats

El Govern i els Comuns han arribat a 12 acords que facilitaran l'aprovació definitiva dels pressupostos el pròxim dijous. El primer acord és en matèria fiscal, que a més de reduir l'IRPF a les rendes més baixes i aprovar nous impostos mediambientals també inclou una modificació de l'impost sobre les emissions de CO₂ i una modificació de l'impost de successions i donacions. De fet, la majoria de modificacions fiscals aniran incloses en la nova llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic per al 2022, que els Comuns s'ha compromès a aprovar. 

El segon acord entre les dues parts és en matèria de mobilitat i transports públics, que inclouen l'inici de les obres del tramvia del Camp de Tarragona per tal de posar-lo en marxa a finals del 2025, i també dels tramvies del Bages, el Pirineu, l'Ebre i la Costa Brava. A més es pacificarà la N-II al Maresme per un import de 49 milions d'euros.  

Pel que fa a l'ordre públic, s'estableix que el Govern adquirirà càmeres per situar a les llançadores de foam que utilitzen els Mossos d'Esquadra. D'aquesta manera, es vol garantir que s'aplica el protocol adequat en les actuacions policials. També es fixa que el Govern estudiarà la internalització del 112.

En l'àmbit de la Salut, el Govern es compromet a internalitzar el servei del 061, que actualment està subcontractat a través de Ferrovial. A més, es destinaran 160 milions d'euros "per recuperar l'activitat assistencial no relacionada amb la covid-19". També en el sector salut es treballarà en el marc del dret de les dones a avortar i per a la prevenció del suïcidi.

Pel que fa a les polítiques d'habitatge, el Govern i els Comuns també han acordat modificar algunes partides dels comptes, que es resumeixen en un augment de la partida per tal d'arribar als 1.000 milions d'euros. Aquest augment servirà per ampliar el parc públic d'habitatge i l'aprovació d'un nou Pacte Nacional de l'Habitatge. A més, també s'ha acordat prioritzar els barris més vulnerables a l'hora de concedir les ajudes europees en matèria de rehabilitació d'habitatges.

El cinquè punt se centra en l'àmbit de les polítiques socials, que afectaran la renda garantida de ciutadania i la reducció de les llistes d'espera per a les residències, amb una dotació pressupostària de 10 milions d'euros. Pel que fa a l'educació, es cobriran les baixes per cura d'un fill o familiar, la creació d'un fons per becar estudiants de formació professional i la integració de nous professionals a les escoles dins dels equips d'assessorament psicopedagògic. 

La indústria ha tingut un pes preponderant en aquest pacte de pressupostos, ja que s'incrementaran 20 milions en la partida del Pacte Nacional per la Indústria, que arribarà fins als 76 milions. A més, l'Institut Català de Finances destinarà 210 milions a projectes i empreses industrials. 

Aquest el document que ratifica l'acord entre el Govern i els Comuns: