L'exvicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha suggerit aquest diumenge a Twitter un nou projecte polític per als nacionalistes de les Illes Canàries arran de la polèmica que ha envoltat el ja exdiputat canari d'Unidas Podemos, Alberto Rodríguez, en els darrers dies. Concretament, la seva sortida del partit després que es neguessin a posar una querella contra la presidència del Congrés. Amb una piulada, Carod ha proposat el "naixement d’un moviment Nacional-Popular canari en clau sobiranista" com a resposta a la sortida del diputat canari. 

Oportunitat per a Canàries

La suspensió de l'acta de diputat per la presidenta del Congrés espanyol, Meritxell Batet, i subseqüent dimissió del diputat Rodríguez arran d'una condemna del Tribunal Suprem, ha estat en boca de tots aquesta setmana, i ha posat a prova la coalició de govern entre els socialistes i Unidas Podemos. En veure probable la seva suspensió com a diputat, el mateix Rodríguez va expressar preocupació per la població canària i els seus votants perquè es quedessin sense representació. En la mateixa línia, aquest migdia l'exvicepresident republicà ha traslladat a Twitter l’oportunitat que veu pel poble canari arran d'aquest atac a la democràcia. En reacció a això, i malgrat que hagi admès que el seu suggeriment pot ser "precipitat", Carod-Rovira ha obert la porta al naixement-- o renaixement-- d'un moviment sobiranista a Canàries.

TUIT carod rovira alberto rodriguez

Independència canària

És realista la reflexió de Carod? Actualment, Canàries compta amb diverses organitzacions, sindicats i partits polítics que es consideren sobiranistes, nacionalistes canaris o independentistes. Generalment, aquests moviments són d'esquerres, però el principal problema és la manca de consens o una plataforma unificada i consolidada amb la qual actuar. Segons les dades del CIS, l'arxipèlag ocupa el quart lloc en la llista de comunitats amb més sentiment propi dins l'Estat espanyol, però amb prou feines un 12 % de la població se sent únicament canària (segons les dades del 2012). 

Rodríguez marxa

Ahir dissabte, l'exdiputat Rodríguez va anunciar que va abandonar la militància d'Unidas Podemos després que el partit recolés i decidís no querellar-se contra la presidenta Batet per prevaricació. L'ara exdiputat canari, en declaracions als mitjans de comunicació a l'Aeroport de Tenerife, va anunciar que estripava el carnet de Podemos arran de la retirada de la seva acta de diputat, i va acusar els socis de govern de Podemos, el PSOE, de "robar-li" la seva acta. Finalment va explicar que emprendrà accions jurídiques, fins i tot a Estrasburg, si és necessari. 

 

Foto principal: l'exvicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira / ACN