La presidenta de Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, s'ha doblegat al jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena i ha suspès aquesta tarda l'acta del diputat de Podemos Alberto Rodríguez, que va ser condemnat pel Tribunal Suprem per donar un cop de peu un policia el 2014. 

Batet ha optat per supeditar-se al criteri del Tribunal Suprem, tot i el malestar que això crea amb Podemos, després que Marchena ha enviat un escrit assenyalant que Rodríguez està condemnat a pena de presó i inhabilitació per sufragi passiu.

Segons han explicat fonts de la Presidència de Congrés en un comunicat, Batet "ha comunicat al diputat Alberto Rodríguez l'ofici del president de Tribunal Suprem pel qual es fa trasllat de la sentència de la sala segona, que comporta la pèrdua de la condició de diputat, i de la interlocutòria per la qual se'n disposa l'execució. Així mateix, s'ha donat trasllat d'aquesta a la Junta Electoral Central, als efectes de la seva substitució, i a la secretaria general del Congrés".

Així mateix, Batet també ho ha tramès d'ofici al Tribunal Suprem, i li ha traslladat còpia d'aquestes comunicacions, mentre que s'ha posat en contacte personalment amb el diputat per traslladar-li la notificació del Tribunal Suprem.

Cop de peu

 

El parlamentari d'Unidas Podemos va ser condemnat a pagar una multa de 540 euros i indemnitzar un agent de Policia Nacional per donar-li un cop de peu en una manifestació a La Laguna (Canàries) el 2014. La condemna era de mes i mig de presó però el Codi Penal obliga a substituir automàticament la sentència en aquestes condemnes per una multa. El que no va quedar substituït va ser la seva condemna d'inhabilitació de sufragi passiu, és a dir, el dret a presentar-se a unes eleccions.

Aquest dimecres, Marchena va encarregar a Batet un informe sobre el compliment de la inhabilitació del diputat, pressionant-la perquè es decidís a expulsar-lo. Però aquest divendres, el Suprem ha deixat de banda les subtileses, i ha respost a la petició d'aclariment de la presidenta de la Cambra Baixa. En l'escrit, Marchena reitera: "La pena de presó és un desenllaç punitiu associat a la conducta que es declara provada, sense perjudici que a l'efecte de la seva execució -- i només a aquests exclusius efectes-- s'hagi acordat la seva substitució per una pena de multa". 

És a dir, la inhabilitació de Rodríguez va ser la conseqüència del delicte pel qual va ser condemnat. El fet que després negociés la substitució de la condemna per una multa i la pagués és irrellevant i no es pot considerar com si fos una qüestió d'abans de la condemna. La condemna, segons el Suprem, precedeix la substitució de la pena.