Embolica que fa fort. La indignació a Podemos amb la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, és màxima. Tant és així que, des de la formació morada, han anunciat que presentaran una querella contra Batet per prevaricació en haver retirat l'acta de diputat a Alberto Rodríguez, condemnat per un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat a una pena de presó d'un mes i quinze dies, que quedava substituïda per una multa de 540 euros.

En el comunicat en el qual anuncien que emprenen accions legals contra Meritxell Batet, Podemos manifesta que la presidenta de la cambra baixa "ha pres la decisió de retirar-li l'escó a Alberto Rodríguez de manera unilateral, contra el criteri dels lletrats de la Cambra i de la Mesa del Congrés que es va reunir el passat dimarts i aquest dijous". Paral·lelament, assenyalen que Batet "coneix la sentència i sap que la inhabilitació de Rodríguez era per ser escollit en unes properes eleccions durant 45 dies, el que en cap cas implica perdre l'escó".

La decisió de denunciar Batet per prevaricació l'adopten, expliquen des de Podemos, perquè sostenen que la presidenta del Congrés "ha cedit davant la vergonyosa pressió del Suprem i a l'extrema dreta, fet que fa un mal enorme a la democràcia i al nostre país".

Enuig a Podemos

La secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, era una de les primeres representants del partit lila en manifestar la seva decepció amb la decisió de Meritxell Batet. De fet, Belarra ja parlava en la seva piulada de "prevaricació". Segons Belarra, "Alberto Rodríguez va ser condemnat tot i que les proves demostren que ell no va estar allà". La ministra sosté que "l'objectiu era treure-li l'escó" i denuncia que "el Suprem pressiona a la presidència del Congrés per retirar-li l'acta encara que ambdós saben que no és el que diu la sentència".

També ha parlat d'aquesta qüestió Pablo Echenique, portaveu del grup parlamentari d'Unidas Podemos. Echenique subratlla que "van condemnar Rodríguez sense proves" i referma que "a la sentència, no figura la retirada de l'escó". Per a ell, "avui Batet ha cedit a les pressions de Marchena i de la ultradreta política i mediàtica que demanaven sang" i sosté que la presidenta del Congrés "ho ha fet tot i el risc de prevaricar". Finalment, ho ha qualificat de "vergonya".

L'altre personalitat destacada de Podemos que ha fet referència a la decisió de Meritxell Batet és Pablo Iglesias, que ha assegurat que "com a la República de Weimar, el monstre avança amb aliats". Iglesias ha assenyalat directament la presidenta del Congrés: "Contra el criteri dels lletrats del Congrés i després de les pressions de Marchena i la dreta, Batet, que sap que el judici contra Rodríguez va ser impresentable, li retira l'acta de diputat".

Dins de les files socialistes, hi ha qui discrepa del que ha fet la presidenta del Congrés. Odón Elorza, diputat del PSOE a la cambra baixa, creu que és "desproporcionat i escandalós que es privi a un diputat del seu escó per una pena del Suprem d'un mes i mig de presó, substituïda a la sentència per una multa de 540 euros i acompanyada de la inhabilitació".

Paral·lelament, aquesta denúncia arriba el mateix dia que Podemos i PSOE també han protagonitzat un dur frec a frec amb motiu de la reforma laboral. Aquest matí, des de les files morades exigien una reunió d'urgència per "revisar els compromisos de la coalició". Des d'Unidas Podemos, denuncien les "ingerències" de Calviño en la negociació d'aquest projecte de reforma del mercat laboral. Més tard, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha sortit en defensa de la vicepresidenta primera i ha negat "ingerències": "El que hi ha és col·laboració, coordinació i aportació". Per a Sánchez, la reforma laboral és "una reforma de tot el govern espanyol" i ha asseverat que aquesta norma implica "molts ministeris".

 

Imatge principal: La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, anant cap a la reunió de la Mesa de la cambra baixa. Europa Press.