Quan queden menys de 24 hores perquè es constitueixin els més de 940 ajuntaments de Catalunya per al mandat 2023-2027, els partits treballen a contrarellotge per acabar de tancar acords a diversos municipis del país. Tot i això, mentre es resolen aquestes grans incògnites a algunes localitats, el mapa comença a quedar definit i tenyit pels colors dels diferents partits que assumiran alcaldies. El PSC va ser el guanyador de les eleccions municipals en vots, Esquerra Republicana es va imposar en la xifra total de regidors i Junts per Catalunya va ser la força que va quedar primera a més municipis del país.

🔴 Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE
 

Des de l'endemà dels comicis —dia en què Pedro Sánchez va anunciar l'avançament electoral de les generals per al 23 de juliol—, les formacions han anat bastint acords d'índole diversa arreu del territori. Malgrat la crida que van fer tant Esquerra Republicana com Junts el 29 de maig de recosir la unitat independentista i prioritzar l'entesa entre ells, la realitat —novament— ha estat una altra i les desavinences que sovint hi ha en alguns municipis entre els dos partits han impossibilitat fer realitat la consigna del front comú. Amb tot, els pactes independentistes sí que han arribat a grans ciutats com Barcelona (on Xavier Trias i Ernest Maragall han tancat un acord per governar plegats, com va avançar El Nacional.cat) o Girona (Junts i Esquerra han acordat formar un govern conjunt amb Guanyem, cartipàs que liderarà Lluc Salellas), però en altres ciutats que tenen menys habitants (Manresa, Blanes, Sitges, Tàrrega, Roses o Montblanc) no s'ha aconseguit. I els més beneficiats d'aquesta desunió han estat els socialistes, que són els socis dels juntaires i dels republicans a nombrosos llocs de Catalunya.

Els municipis que saben des del 28 de maig qui serà l'alcalde

La nit del 28 de maig, diversos habitants del país van anar a dormir sabent ja qui seria el seu alcalde per al mandat 2023-2027. Entre les ciutats de més de 20.000 habitants on la primera força va aconseguir la majoria absoluta, destaquen Badalona (Xavier García Albiol té 18 regidors dels 27 que formen el ple), Sabadell (PSC), Santa Coloma de Gramenet (PSC), Cornellà de Llobregat (on Antonio Balmón, del PSC, tot i tenir més regidors que la resta de grups junts, ha arribat a un acord amb els comuns), Sant Boi de Llobregat (PSC), Granollers (PSC), Cerdanyola del Vallès (PSC), Figueres (Junts), Esplugues de Llobregat (PSC), Sant Adrià del Besòs (PSC), Sant Joan Despí (PSC), Sant Pere de Ribes (PSC), Martorell (Junts), Pineda de Mar (PSC), Castellar del Vallès (PSC), Vila-seca (Junts), Amposta (ERC) i Banyoles (Junts). De l'Àrea Metropolitana de Barcelona, també hi ha majories absolutes a Badia del Vallès (PSC), la Palma de Cervelló (Junts) i Tiana (la formació local Junts per Tiana). Si fem una ullada a les capitals de comarca, cal sumar al llistat de majories absolutes a Vielha e Mijaran (PSC), Moià (ERC), Tremp (PSC) i Falset (ERC).

Més enllà de les majories absolutes, nombrosos ajuntaments reuniran per primera vegada en aquest mandat als seus regidors sabent ja qui serà l'alcalde fruit de pactes que ho permeten. A Terrassa, Jordi Ballart revalidarà l'alcaldia gràcies a un acord amb Esquerra Republicana i Junts. A Reus, el PSC encapçalarà el consistori acompanyat d'ERC i el PDeCAT. També s'ha aclarit l'escenari a Girona, on Lluc Salellas (Guanyem) serà alcalde a partir d'aquest dissabte i formarà un executiu amb Junts i ERC. També hi ha acords tancats a Manresa (Esquerra tindrà l'alcaldia arran d'un pacte amb el PSC i Impulsem), Vilanova i la Geltrú (el PSC liderarà el cartipàs amb els comuns), Castelldefels (el PP recupera el bastó de comandament amb el suport de Som Castelldefels), Sant Feliu de Llobregat (els socialistes tornen a tenir la primera regidoria gràcies a Junts i Veïns per Sant Feliu), Blanes (alcaldia del PSC amb Junts i Grup Blanes al govern) o Tortosa (Jordi Jordan, de Movem Tortosa-PSC, desbanca Meritxell Roigé i s'alia amb ERC i la CUP).

A capitals de comarca, hi ha acords a Balaguer (el PSC compartirà executiu amb el PDeCAT), Valls (pacte de Junts i ERC), la Bisbal d'Empordà (govern del PSC, Junts i Tots per la Bisbal), el Pont de Suert (executiu de Tothom i els socialistes), el Vendrell (el PSC tindrà l'alcaldia amb els dos vots del PP), Puigcerdà (Junts amb Futur Puigcerdà), Montblanc (govern d'ERC, el PDeCAT i Despertem Poble), les Borges Blanques (aliança de Borges per la República i Esquerra), Olot (Junts revalida l'alcaldia amb la complicitat d'Esquerra Republicana), Sort (ERC governarà en solitari amb l'abstenció de Gent de Poble), Cervera (hi haurà cartipàs PSC-Junts), Santa Coloma de Farners (Junts compartirà executiu amb Independents de la Selva) i Tàrrega (ERC, CUP i el PSC repeteixen govern).

Ciutats on no governarà la llista més votada i disputes entre Junts i Esquerra

En paral·lel, cal destacar les ciutats on no governarà la llista més votada. Són els casos de Girona, les Franqueses del Vallès (va guanyar Junts, però governaran el PSC, ERC i els comuns), les Borges Blanques, Puigcerdà, Tàrrega, l'Ametlla de Mar (ERC s'havia imposat, però el govern serà de Junts i el PSC), Montblanc, el Bruc (la victòria va ser per als republicans, però l'alcaldia la tindrà Junts amb el PSC), Roses (Esquerra va ser la primera força, tot i que un pacte entre el PSC, Junts i Gent del Poble li impedeix mantenir la vara) o Cambrils (PSC, ERC, Junts i els comuns s'han unit per evitar un govern del guanyador, Nou Moviment Ciutadà).

En alguns d'aquests municipis, es constata aquesta divisió entre Junts i Esquerra Republicana, ja que són localitats on s'han torpedinat per impedir l'alcaldia d'una o altra formació. També s'ha plasmat en llocs on podien haver pactat com Reus, Manresa, Sant Feliu de Llobregat, Blanes, la Garriga (Junts governarà amb el PSC), Sant Sadurní d'Anoia (ERC compartirà executiu amb els comuns), Llançà (aliança de Junts i PSC), Torredembarra (ERC ha pactat amb el PSC), Móra la Nova (acord dels republicans i els socialistes), Palamós (entesa d'Esquerra i PSC), Calonge i Sant Antoni (pacte de Junts, PSC i PP), Vilafant (acord de PSC, Junts i Ciutadans) o Lloret de Mar (hi haurà govern del PSC amb Junts i els comuns).

Els escenaris on hi ha dubtes: Barcelona, Ripoll...

A escasses hores d'aquests plens de constitució, encara planen grans incògnites sobre algunes ciutats. De fet, una d'elles afecta la capital de Catalunya i principal localitat del país, Barcelona. L'acord de Trias i Maragall atorga al primer 16 vots per a la investidura, però li faltarien cinc per a la majoria. Amb tot, restaria investit el candidat de Trias per Barcelona per haver estat la llista més votada i que no s'hagi format una majoria alternativa. Ara com ara, la candidatura de Jaume Collboni no tindria moltes opcions de prosperar: el Partit Popular exigeix que els comuns no formin part del govern i aquests últims ja han deixat clar que no donaran suport a Collboni si també rep els vots dels populars.

Un altre dels principals focus estarà al nord del país, a Ripoll. La guanyadora va ser Sílvia Orriols (Aliança Catalana). Esquerra Republicana, el PSC i la CUP van arribar a una entesa per impedir un govern de l'extrema dreta, però calen els vots de Junts (que va quedar segon) per tal que prosperi. En els darrers dies, els juntaires han anunciat la seva intenció de postular-se a l'alcaldia i han instat les "forces centrals" de la capital del Ripollès —excloent la CUP— a donar suport a Manoli Vega perquè sigui alcaldessa. Aquesta manca d'entesa faria que, en aquests moments, Orriols tingués més possibilitats d'arribar a l'alcaldia perquè no hi ha una majoria alternativa conformada que sumi.

També es dona la circumstància a algunes ciutats que els guanyadors fien les seves opcions al fet de ser investits per haver estat els més votats el 28-M, tot i no tenir majoria. Són els casos de l'Hospitalet, Lleida, Tarragona, Mataró (tot i que el PSC està en contacte amb Junts i els comuns per intentar arribar a un acord), Sant Cugat del Vallès (hi ha contactes de Junts amb ERC), Rubí, Viladecans, Vic (hi ha un pacte de Junts amb el PDeCAT, però no arriba a la majoria), Igualada, Vilafranca del Penedès, la Seu d'Urgell (va guanyar el PSC, però Junts vol intentar arribar a un acord amb ERC i la CUP), Mollerussa (el PDeCAT té un acord amb el PSC, però cal veure què fan Junts, ERC i la CUP), Berga (la CUP busca un acord amb Esquerra) o Solsona (en aquest cas, són els republicans qui busquen als cupaires).