Ni en les millors èpoques dels socialistes, amb l'alcaldessa Maite Arqué al capdavant, un candidat a Badalona havia aconseguit una majoria absoluta tan aclaparadora com la de Xavier Garcia Albiol amb 18 regidors. Una xifra rècord per un candidat que s'ha registrat a tots els municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb la multiplicació de nous partits en els darrers temps. De fet, ens hem de remuntar als 17 regidors que va aconseguir Bartomeu Muñoz amb el PSC a Santa Coloma de Gramenet l'any 2007, per trobar xifres similars.

 

Dolors Sabater fracassa

A partir d'aquí, el lema de campanya que ha practicat Xavier Garcia Albiol, 'Badalonisme', amb l'interès de captar fins i tot el vot independentista ha funcionat. A la contra? Un fracàs absolut de la resta de forces polítiques. Començant pel qui fins ara governa al municipi, el socialista Rubén Guijarro que ha obtingut 4 regidors, després de protagonitzar una campanya molt intensa. De fet, el socialista va ser l'únic que, utilitzant bases de dades municipals, va trucar i enviar SMS des del portal SelfContact demanant el vot a la ciutadania de forma directa. Molts usuaris es van preguntar d'on va obtenir les dades tot i no constar estar inscrits enlloc per rebre aquesta propaganda.

La resta de partits queden amb ERC, al capdavant Àlex Montornès amb 2, Aida Llauradó amb En Comú Podem que n'ha obtingut 2, i l'actual diputada de la CUP i exalcaldessa de Barcelona, Dolors Sabater que amb Guanyem s'ha quedat només amb una plaça. Sabater ha protagonitzat un dels majors fracassos amb la seva tornada del Parlament a Badalona per tornar a liderar la ciutat, però la desconnexió dels darrers temps amb la ciutat li ha passat factura.

Junts, fora del consistori

El segon fracàs l'ha protagonitzat el candidat de Junts, David Torrents, que no ha sabut convèncer el vot independentista que li va fer confiança en les penúltimes eleccions i on va entrar per només 130 vots al consistori.

Per a Torrents, aquestes eren les segones eleccions a les quals es presentava representant Junts i caldrà veure quina reflexió en treu el partit. Cal recordar que la militància de Junts va avalar finalment David Torrents com a secretari d'organització del partit, arreglant d'aquesta manera els vots de càstig que un sector va fer en el recent congrés d'Argelers, l'estiu passat, en què el càrrec va quedar vacant perquè no va superar el llindar que marcava el reglament. A més, Torrents també és un dels homes de confiança de Laura Borràs i que va remar perquè fos l'actual secretari del partit.

De fet, en el darrer any i mig, Torrents també era tinent d'alcalde amb l'acord que va arribar amb el PSC, però la cara visible que ha tingut aquests mesos, tampoc li ha servit per frenar la seva desaparició. 

Del 'Netejant Badalona' al 'Badalonisme'

Precisament, Albiol ha passat del lema 'Netejant Badalona' de l'any 2015 al 'Badalonisme' del 2023. Tot i canviar la carta de presentació, el programa continua tenint uns eixos principals que l'han fet guanyador incontestable: combatre la inseguretat, recuperar la unitat Omega de vigilància de la Guàrdia Urbana que havia instal·lat quan va ser alcalde i, ara, anar més enllà i crear una regidoria contra les okupacions tal com ell mateix ha promès en campanya.

L'acte final del passat divendres a la plaça de la Vila, davant de l'Ajuntament de Badalona, va ser tota una declaració de principis: Albiol volia entrar com fos a la casa gran. I el cartell que va irrompre amb la seva cara en un cartell gegant, també davant de l'Ajuntament, ja indicava que en campanya persistiria fins a aconseguir el convenciment majoritari de tothom. Ni el seu nom als Pandora Papers on figurava tenir una societat a Belize activa fins al 2015 o haver estat el president del Partit Popular a Catalunya durant el referèndum de l'1 d'octubre de l'any 2017 han pesat en la memòria dels votants badalonins. El convenciment que ell és l'alcalde de tots s'ha imposat.

A Sant Adrià entra el PP i Vox

Al Barcelonès, el PSC de Filo Cañete ha obtingut la majoria absoluta a Sant Adrià de Besòs amb 11 regidors, tres més que el 2019. Malgrat tot, l'altra gran notícia de la nit per aquest consistori és l'entrada del Partit Popular i Vox, amb 3 i 2 regidors respectivament. Uns vots que contrarresten la desaparició de Ciutadans que venia de 4 regidors i, amb un 2% dels vots totals, s'ha quedat completament fora. La segona força del municipi i l'oposició al PSC serà Esquerra amb Rubèn Arenas.