A les portes de la sessió constitutiva dels nous ajuntaments, que s'ha de celebrar dissabte, les propostes que optaran a encapçalar el govern de Barcelona van prenent forma. El candidat de Junts, Xavier Trias, i el cap de llista d'ERC, Ernest Maragall, han tancat aquest dijous el seu pacte per governar el consistori, segons ha pogut saber ElNacional.cat de fonts de la negociació. La proposta garantiria a Trias l'alcaldia de la capital catalana, mentre que Maragall se situaria com a primer tinent d'alcalde, en un repartiment del cartipàs que reservaria quatre tinences d'alcaldia per a Junts i dues per a Esquerra. La proposta s'haurà de sotmetre a la consulta dels militants de Junts i ERC abans que aquest dissabte a les 5 de la tarda es convoqui el ple de constitució del consistori sortit de les eleccions del 28 de maig on es votarà el nou alcalde.

L'acord s'ha acabat de concretar aquest dijous amb una reunió de Trias i Maragall a primera hora de la tarda i està pendent que es faci pública la lletra petita i com queda el repartiment de responsabilitats al cartipàs municipal. El pacte ha de garantir l'elecció de Xavier Trias com a alcalde, després que el 28 de maig es va situar com la força més votada i va aconseguir 11 regidors, mentre que els republicans n'han tret 5. Per ser escollit alcalde, el candidat ha d'aconseguir la majoria absoluta del consistori, que en el cas de Barcelona està integrat per 41 regidors. En cas que cap candidat aconsegueixi aquesta majoria absoluta, es designa alcalde el cap de llista de la candidatura més votada.

Collboni manté la pressió

També aquesta tarda el cap de llista socialista, Jaume Collboni, ha anunciat que manté la seva candidatura per aconseguir l'alcaldia de Barcelona. Collboni ha insistit a mantenir la pressió a Ada Colau i li ha reclamat el suport dels 5 regidors dels comuns, garantint-los que si és escollit alcalde incorporarà al seu govern la formació morada. Això no obstant, una aliança PSC-comuns necessitaria el suport del PP per arribar a la majoria absoluta i el popular Daniel Sirera ha deixat clar els darrers dies que no votarà a favor d'un govern del qual formi part la formació d'Ada Colau. Poc després que Collboni fes pública la seva proposta, han estat els comuns els qui han deixat clar que no entrarien en cap equació "que passi per la participació o acord del PP".

 

De la seva banda, els dos diputats de Vox ja han anunciat que es votaran ells mateixos.