La secció local d'ERC a Tortosa ha decidit pactar el govern municipal amb Movem Tortosa-PSC. Després de diverses converses amb Junts per Tortosa i Movem Tortosa, l'executiva republicana i l'equip negociador s'ha decantat per rubricar el pacte amb Movem Tortosa-PSC amb tots els vots a favor, excepte una abstenció, en el marc d'una assemblea de militants aquest dimarts una vegada s'ha considerat que el marge de negociació estava esgotat amb ambdues parts. Segons ERC, la decisió d'optar pel PSC s'ha pres després d'un diàleg "tranquil" i d'un debat "profund" sobre cadascuna de les propostes.

Així doncs, amb aquest acord es posa fi al mandat de Meritxell Roigé, candidata de Junts per Tortosa, que ha convocat els mitjans aquest dimecres al matí. Mentrestant, els membres del nou govern tenen previst comparèixer a partir de les 12:00 hores. Amb el nou pacte no s'assoleix la majoria absoluta, però ambdues formacions del govern comptaran amb el suport de la CUP. A les eleccions municipals del passat 28 de maig, Junts va passar de 7 a 10 regidors; Movem Tortosa-PSC, amb 7; i ERC 10. 

Acords d'ERC-PSC a Catalunya

El pacte d'ERC amb el PSC a Tortosa no és pas l'únic al qual han arribat ambdues formacions arreu de Catalunya. Un dels que està portant més cua és al qual es pretén arribar a Ripoll acompanyats de la CUP. Aquest dimarts ERC, PSC i Alternativa per Ripoll – CUP han presentat aquest dimarts al matí els detalls del pacte per evitar que l'extrema dreta d'Aliança Catalana governi a l'ajuntament de la capital ripollesa. Els tres partits sumen 7 regidors, però no arriben als 9 necessaris per assolir la majoria absoluta i, per això, reclamen a Junts "responsabilitat" i que els doni una resposta "al més ràpidament possible". 

Les formacions d'ERC i la Candidatura de Progrés, vinculada al PSC, també han signat un acord per governar conjuntament el Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. La presidència de l'ens recaurà en els republicans, mentre que els socialistes ocuparan la primera i quarta vicepresidència. Fa només uns dies socialistes i republicans també arribaven a un acord per a "un govern de progrés" per als pròxims 4 anys a Almenar, al Segrià. 

Retrets entre ERC i Junts per governar a Tarragona i Lleida

Junts i ERC s'acusen mútuament de la falta d'acord a les diputacions de Tarragona i Lleida, on els republicans finalment han pactat amb el PSC. Tant Junts com ERC asseguren que van oferir un pacte per repartir-se la presidència d'aquestes institucions, de tal manera que la de Tarragona fos per als republicans i la de Lleida per a Junts. Tanmateix, Junts diu que ERC ho va rebutjar, i ERC afirma el mateix a la inversa. Segons el partit d'Oriol Junqueras, ells també van posar sobre la taula una fórmula "2+2", és a dir, dividir-se la presidència a les dues diputacions dos anys per a cada partit. Junts afirma que a Ginebra s'havia arribat a un principi d'acord "sense concretar" com seria aquest 2+2, però ERC culpa Junts de rebutjar aquesta opció.

En canvi, el partit de Laura Borràs i Jordi Turull nega que hagi estat així i critiquen que el pacte d'ERC amb el PSC perquè, segons ells, "no va en línia amb el front comú" de l'independentisme proposat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. Segons fonts del partit, hi ha molt malestar a Junts per aquest acord, ja que consideren que va en contra de la unitat que demanava Aragonès.