El PSC, Junts i Gent del Poble (GdP) han arribat a un acord de govern a l'Ajuntament de Roses (Alt Empordà) que deixarà fora ERC, malgrat que va guanyar les eleccions municipals del 28-M. El pacte contempla el repartiment de l'alcaldia entre les dues formacions més votades que integraran el tripartit. Així, el candidat del PSC Roses, Josep Maria Martínez, serà l'alcalde els tres primers anys del mandat, mentre que la candidata de Junts, Sílvia Ripoll, liderarà l'alcaldia durant l'últim any. Es tracta del primer pacte oficial entre el PSC i Junts en un municipi. 

📊 Resultats Eleccions Roses | Escrutini de les Municipals 2023
 

Segons ha informat el diari Vila de Roses, ja s'ha establert el calendari de reunions per definir el programa de govern dels pròxims quatre anys i també el cartipàs municipal. Amb tot, la coalició ERC-Som Roses, guanyadora de les eleccions, no s'ha donat per vençuda, i en declaracions al mitjà citat ha explicat que continuen "disposats a seguir parlant i bastir un govern que continuï al costat de la ciutadania, i construir una majoria forta, sobiranista i de progrés". Els últims quatre anys l'Ajuntament del municipi empordanès també va estar encapçalat per un tripartit, però conformat per Junts, ERC i Gent pel Poble, amb l'alternança en l'alcaldia de les dues primeres formacions. 

El 2019 Junts i ERC van empatar amb 4 regidors cadascun, però els primers van obtenir 32 vots més que els republicans. Tots dos no arribaven a la majoria absoluta, situada en 9 regidors, però el suport de GdP, amb 2 regidors, els va permetre formar govern. Ara, aquesta formació donarà suport a un govern de PSC i Junts, amb els quals sumaran exactament 9 regidors. El portaveu de GdP, Fèlix Llorens, ha explicat a l'ACN que han escollit pactar amb el PSC perquè consideren que és "el que millor reflecteix el resultat electoral". 

En les eleccions d'enguany, l'empat s'ha produït entre ERC i el PSC, que han aconseguit 4 regidors cadascun, amb un avantatge de 121 per part dels republicans. Junts ha passat de la primera a la tercera posició i ha perdut un regidor, mentre que GdP ha mantingut els 2 regidors. La resta del consistori la conformen Lliures x Roses, amb dos edils i el PP i Vox, amb un cadascun. 

Roses resultats eleccions municipals
Resultats de les eleccions municipals 2023 a Roses (Alt Empordà)