Junts per Catalunya i la plataforma municipalista del PDeCAT —Ara Pacte Local— han arribat a un acord per governar a l'Ajuntament de Vic els pròxims quatre anys, tot i que no sumen la majoria absoluta. El pacte preveu que Albert Castells, candidat de Junts, sigui l'alcalde, i Xavier Farrés, d'Ara Pacte Local, sigui el tercer tinent d'alcalde. En les eleccions municipals del passat 28 de maig, Junts va perdre la majoria absoluta — 11 regidors— que havia tingut en l'últim mandat, però amb 8 regidors es va situar com la primera força a Vic. Castells ha explicat que després dels resultats, van entendre que no podien governar sols, i per això han buscat un pacte amb el PDeCAT, amb el qual sumen 10 regidors. Tot i no arribar a la majoria, el líder de Junts ha assegurat que es veuen "capaços d'arribar a consensos per tirar endavant el projecte de ciutat".

"Des del primer dia que vam dir que enteníem que el nostre projecte havia rebut l'aval de la ciutadania, però que no podíem governar sols i havíem de fer un govern de coalició", ha afirmat Castells en una atenció als mitjans a Vic. Per això, ha dit, des de l'endemà de les eleccions van engegar una ronda de converses que ha acabat fructificant en el pacte amb el PDeCAT. "Des d'un primer moment amb Ara Pacte Local hi ha hagut bona entesa", ha explicat Castells. Una visió amb què ha coincidit Farrés, que ha constatat que amb Junts "conflueixen" en molts temes i projectes i assegura que hi ha "molta sintonia" entre els dos partits per poder governar la ciutat. El candidat d'Ara Pacte Local ha assegurat que serà un govern "molt cohesionat" i que la distribució de competències serà "molt bona", tot i que no han avançat com serà el repartiment de les tinences.

 

La falta de majoria absoluta implica que hauran de buscar el suport d'altres forces per aprovar els projectes, fet que no veuen com un entrebanc. "No ens fa por iniciar el mandat amb un govern de 10 regidors perquè ens veiem capaços d'arribar a consensos per tirar endavant el nostre projecte de ciutat", ha conclòs Castells, i ha reivindicat l'alcaldessa en funcions i actual presidenta del Parlament, Anna Erra. "Volem continuar amb el tarannà que tenia Anna Erra de parlar amb tothom, també amb els representants polítics", ha afirmat. 

Si aquest pacte de govern es fa una realitat dissabte, a l'oposició quedaran ERC, amb 3 regidors; la CUP, amb 3, el PSC, amb 2; Som Identitaris (SOMI), amb 2; i 1 de Vic en Comú Podem. ERC ja va anunciar aquest dimecres a través d'un comunicat que no formaria part el govern amb Junts a la capital d'Osona. Els republicans van explicar que havien treballat "sense descans" per bastir un acord que "permeti fer avançar Vic" i que havien parlat amb "totes les forces democràtiques". Tanmateix, van criticar "la poca seriositat i nul·la voluntat d'acord" de Junts, perquè afirmen que a les trobades "no va assistir ni l'alcalde ni cap regidor electe".