Els blocs d'esquerra i dreta s'apropen a l'Estat en unes possibles eleccions generals. Així ho revela una enquesta del diari El Confidencial que reflecteix un lleuger avenç de l'esquerra i el retrocés de PP i VOX. En qualsevol cas, de les eleccions en sorgiria un escenari complicat. Pedro Sánchez hauria de conservar tots els suports que el van fer president el gener del 2020 i sumar també els de Junts i la CUP per ser investit. Si aquest plantejament és complicat, pitjor sembla el de Pablo Casado, que sumant tots els possibles vots a favor, tindria com a màxim 168 diputats. Aquest sondeig recull el moment més baix per PP i Vox, que suposa una petita alegria pels partits d'esquerra i retalla les diferències entre els dos blocs. Si a principis de gener hi havia 7 punts entre un i altre, aquests ja s'ha reduït a 4: la dreta passa del 46,4% dels suports als 44,6 actuals i a l'esquerra augmenta en un punt, del 39,2 al 40,3%.

Pedro Sánchez seria el guanyador segons aquesta enquesta, tot i que des de les últimes eleccions s'hauria deixat pel camí 440.000 votants i 16 diputats. Així, està lluny dels resultats que va obtenir el novembre de 2019. Concretament, se situaria al 26,2% dels suports i aconseguiria 104 diputats, pels 120 que té ara mateix el PSOE. El retrocés de PP i Vox coincideixen amb un lleu ascens d'Unidas Podemos, de la mà de la seva nova líder, Yolanda Díaz. Amb l'actual vicepresidenta segona del govern espanyol al capdavant, traurien un 12% dels vots i 32 escons. Així, tot i que no assoleixen els 35 diputats del 2019, la fidelitat dels seus votants (70%) ajuden a la recuperació del partit. Està per veure encara quina és la proposta de Díaz, que vol reunir a diverses forces d'esquerres per presentar-se a les eleccions amb un moviment transversal per recuperar els milers de vots perduts amb Pablo Iglesias al capdavant. 

Creix la CUP 

Una repetició del govern de coalició sembla complicada. A banda de les tensions entre els socis de govern espanyol, cal tenir en compte que necessiten el suport d'altres forces externes, com poden ser PNV, Bildu o ERC. A més, però, segons l'enquesta, no seran suficients els partits que van aprovar els pressupostos, sinó que també necessitaran els del BNG, Junts i la CUP. Aquestes forces mantenen una tendència positiva. Per exemple, la CUP aconseguiria un 7% dels vots a Catalunya (un 1,1% del total) i passaria de 2 a 3 diputats, sumant-ne un per Girona. El BNG (Bloc Nacionalista Gallec) superaria el PSOE a Galícia, passant d'un 8% dels vots a un 18%, movent-se entre 2 i 4 diputats. Un d'aquests se'l disputarien amb el PP a Lugo, per una diferència mínima de vots. Per altra banda, ERC es mantindria amb 13 diputats mentre que Junts també repetiria resultat: 8. 

Poques possibilitats per Casado 

El PP continua en una tendència a la baixa que preocupa entre els de Pablo Casado a l'espera dels resultats electorals a Castella i Lleó, on es celebraran eleccions el diumenge, 13 de febrer. L'efecte Ayuso després de la victòria de la presidenta madrilenya el passat 4 de maig sembla que ja s'ha esfumat. Ara mateix, els populars compten amb un 24,4% de l'electorat que els situa en 102 escons, 2 menys que el PSOE. Si els socialistes han perdut 400.000 vots des de les últimes eleccions, els populars (segons aquesta enquesta), n'haurien perdut uns 875.000 en només tres mesos i 18 representants.

Aquestes xifres, això sí, milloren els resultats de Casado el 2019: va aconseguir un 20,9% dels vots i 89 escons. Però no els hi serviria de gaire: la suma amb la resta de formacions de dretes seria insuficient per investir-lo. Per exemple, només podria comptar amb un sol escó de Ciutadans. Els taronges, sota la direcció d'Arrimadas, obtindrien un 3,1% i només un diputat. Tot i que creixen lleugerament respecte a l'últim sondeig elaborat per El Confidencial, aquest no compensa en cap cas la patacada. El 2019, amb Albert Rivera al capdavant ja van passar de 57 a 10 escons, i ara es trobarien vorejant la desaparició. 

Frenada de Vox 

Vox veia amb eufòria les últimes enquestes, en el que es reflectia un gran auge del partit d'ultradreta. Aquesta serà una galleda d'aigua freda pels d'Abascal, ja que suposa un escenari pitjor que el de principis de gener, baixant dos punts (del 19 al 17%) des de l'últim sondeig. Amb tot, els de Vox augmentarien notablement la seva representació al Congrés dels Diputats: dels 52 diputats (15,21%)  actuals al 63. Els ultres superen el 25% en moltes províncies de l'Estat tot i que el seu èxit és molt inferior en altres punts, com ara Catalunya, el País Basc o Galícia. Cal tenir en compte que un 72% dels votants fidels de Vox són homes. En canvi, al PP el votarien majoritàriament (58%) dones. 

Dins el bloc de l'esquerra la diferència entre Unidas Podemos i PSOE no rau tant en el gènere sinó en l'edat dels votants. Als de Yolanda Díaz els voten sobretot menors de 45 anys (66%) mentre que Pedro Sánchez rep els suports de votants per damunt d'aquesta franja (70%).