La dreta espanyolista, en contra i amb querelles. Ciutadans i Vox han comparegut avui al Parlament per rebutjar qualsevol proposta de paralitzar l'activitat parlamentària. En roda de premsa, el portaveu dels taronges, Nacho Martín Blanco, ha considerat una "autèntica anomalia" la mesura, i creu que només servirà per "degradar les institucions". "El Parlament de Catalunya ha de tenir un prestigi, ha de tenir una dignitat, i la senyora Laura Borràs està posant en dubte el prestigi i la dignitat del Parlament", ha dit. També ha avisat que, si se suspèn l'activitat parlamentària, Ciutadans hi farà front per la via institucional, però també, si fes falta, per la via judicial. Més enllà, el diputat ha indicat que el seu partit seguirà treballant amb normalitat: "Ningú no ens pot impedir desenvolupar les nostres tasques de representació de la ciutadania".

 

D'altra banda, Martín Blanco ha aprofitat l'oportunitat per exigir a Borràs que retiri l'escó de Juvillà, tot i que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya encara no és ferma. "El senyor Juvillà ja no és diputat del Parlament de Catalunya, i, per tant, el que ha de fer la senyora Borràs és retirar-li l'acta de diputat de forma immediata". A més, ha avisat que no hi ha "cap mena de martingala" per evitar-ho. Pel que fa a la presentació per part de Juvillà d'un recurs al Tribunal Suprem per mantenir el seu escó, ha dit que pot fer-ho com “qualsevol altre ciutadà”, però que això no implica que tingui dret a mantenir la seva condició de diputat.

 

Atac a Borràs

En cas que la presidenta del Parlament decideixi no retirar l’acta de diputat de Juvillà, Martín Blanco ha avisat que no només podria estar incorrent en un delicte de desobediència, sinó que també d'usurpació de funcions públiques i de prevaricació, els quals considera “molt greus”. No s’ha quedat aquí en el seu atac a Laura Borràs. El diputat taronja ha utilitzat el cas de la Institució de les Lletres Catalanes que Borràs té obert per llançar-li un dard: “Potser creu que ser inhabilitada per desobediència és més honrós que ser-ho per un delicte de frau”.

Suspensió de l’autonomia

Més bel·ligerant ha estat Vox, que, de nou, ha demanat acabar amb l’autonomia catalana. Primer ho ha fet el líder del partit d’ultradreta a Catalunya, Ignacio Garriga, que ha avisat en un tuit: “És urgent suspendre l’autonomia i acabar amb l’anomalia democràtica en la qual ens ha instal·lat el separatisme i el socialisme”. Per a la formació, la decisió de paralitzar l’activitat parlamentària és un nou acte de “rebel·lia”, que se suma a la posició dels independentistes amb relació a la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà a les escoles i la resolució de la JEC sobre Juvillà.

Amb la mateixa duresa s’ha referit el portaveu de Vox, Juan Garriga, que igualment ha exigit suspendre l'autonomia catalana i ha acusat els independentistes de convertir el Parlament “en un circ”. Sobre Juvillà, l’ha descrit com un “delinqüent” que no vol complir les lleis i les sentències. Més enllà, ha advertit que interposaran una querella contra els membres de la Mesa si no es compleix la resolució de la JEC contra el diputat anticapitalista. “Juvillà ha de deixar l’acta de diputat, no és més que ningú”, ha avisat.

Un 155 "a si mateix"

Pel que fa al PP, el líder del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, s'ha expressat a través de les xarxes socials. En un tuit ha ironitzat que la paralització de l'activitat institucional significa que Borràs "proposa que el Parlament s'apliqui a si mateix un 155. Això sí que és astúcia, això sí que és una jugada mestra". D'altra banda, el secretari general dels populars a Catalunya, Santi Rodríguez, ha acusat els partits independentistes de "menysprear" el Parlament, i ha criticat que no els agrada allò que marquen les lleis democràtiques i les sentències judicials, recorren a la desobediència.