El president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, ha advertit aquest dimecres al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, que l'"adversari a batre no és la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ni els sindicats, sinó acabar amb la temporalitat al mercat laboral", en referència a la tramitació de la nova reforma laboral. Per aquesta raó, segons Asens, cal ser "curosos" amb les paraules perquè "poden tenir conseqüències". En aquest sentit, el diputat de la formació morada ha assenyalat, en una entrevista a RNE, que "no caurem en desqualificacions", després que Gabriel Rufián hagi acusat el govern espanyol de "pressionar" i d'"exercir xantatge" per aconseguir el suport dels diputats republicans a la reforma laboral. A més, el portaveu d'ERC també ha criticat el govern de coalició espanyol per "no acceptar ni tan sols una negociació del decret llei aprovat i acordat amb la patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT". Segons ha indicat Rufián, des del Ministeri de Treball de Yolanda Díaz se'ls ha traslladat que “és el que hi ha”.

Sobre la negociació de la reforma laboral entre el govern espanyol i els socis de govern, Jaume Asens ha expressat que "les negociacions no sempre són fàcils", ja que "hi ha pujades de to i sobreactuacions" en rodes de premsa o entrevistes. Així doncs, ha subratllat que "ERC s'equivoca si l'adversari a batre és Yolanda Díaz o els sindicats", ha assegurat. Al mateix temps, el diputat de l'esquerra alternativa ha recordat que la reforma laboral pretén "acabar amb la temporalitat". En aquest context, ha recelat del suport de Ciutadans a la reforma laboral de l‟Executiu de coalició. "Vol trencar el bloc progressista del Congrés. Cs és un partit que ha defensat unes receptes que van en la direcció contrària al que hi ha a la reforma. És un parany en què no hem de caure", ha alertat.

Salvador Illa també càrrega contra ERC

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat a ERC que no "entrebanqui" la reforma laboral. "És difícil que un ciutadà entengui que quan s'arriba a un acord, hi hagi algú que ajudi a entrebancar-lo", ha assenyalat en unes jornades organitzades pel partit socialista per abordar l'aprovació de la reforma laboral, amb la participació de sindicats i patronal. El primer secretarj del PSC ha fet aquestes declaracions el mateix dia que el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha augurat un "front comú" dels socis d'esquerres contra la reforma laboral. En aquest sentit, Illa ha indicat que hi ha declaracions que no entén. "En què contribueix a millorar les coses?", s'ha preguntat en referència a l'afirmació del portaveu republicà. A més, el líder del partit de la rosa i el puny a Catalunya també ha reclamat al PP que "avantposi els interessos generals" al seu projecte polític: "Si no ho fas, això acaba malament per a la teva formació".

L'ANC veu perjudicial la nova reforma laboral

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) considera que la reforma laboral que impulsa el govern espanyol "pactada entre els principals actors del règim del 78" és perjudicial pels treballadors i l'empresariat català perquè "discrimina el marc català de relacions laborals". En un comunicat d'aquest dimecres, l'organització independentista ha criticat que la potestat d'admetre Expedients de Regulació d'Ocupació massius segueix sense estar en mans catalanes. Aquest fet, segons l'ANC, afebleix Catalunya davant d'una situació econòmica pitjor en comparació amb l'any 2017, una etapa que l'ANC descriu com "el temps en què l'Estat va fomentar la destrucció de llocs de treball a Catalunya".