La intenció de reemprendre la taula de diàleg des de la Moncloa s'ajorna fins a la primavera. Aquesta és la intenció del president espanyol, Pedro Sánchez, que prioritza les eleccions imminents a Castella i Lleó i aconseguir el sí a la nova reforma laboral. Segons avança El Periódico, no especifica una data en concret però asseguren que tiren la pilota endavant fins, com a mínim, el 20 de març, quan s'inicia aquesta estació que acaba el 21 de juny. Així doncs, també les eleccions a una altra comuntat, Andalusia, podrien acabar sent una prioritat que deixés en darrer terme la taula. La Junta andalusa, encapçalada pel popular Juan Manuel Moreno, ha començat a anular tota l'agenda d'actes del mes de maig ja que preveu un avançament electoral. Però més enllà de la política estatal, també hi ha altres fets que passarien o han passat per davant: l'esclat del volcà de La Palma el passat 19 de setembre que es va allargar fins el 13 de desembre; la retirada l'estiu passat de l'Afganistan encapçalada pels militars dels Estats Units després de dues dècades; i ara la tensió entre Rússia i els americans pel control d'Ucraïna i els seus territoris fronterers. I sempre, a l'ombra, la pandèmia per la covid que fa saltar pels aires qualsevol petita previsió establerta.

Altres prioritats a l'agenda

Sembla que el govern de Sánchez no es veu capaç de gestionar dues coses a la vegada o, qualsevol aspecte geopolític i econòmic, en paral·lel a la resolució del conflicte amb Catalunya. Hi ha una data que podria donar alguna pista de quan se celebrarà una altra trobada entre governs. Des de la Moncloa es convocarà la propera Conferència de Presidents a l'illa canària de La Palma on podria assistir el president Pere Aragonès. En funció dels resultats de les eleccions a Castella i Lleó i la constitució, més o menys ràpida, d'un nou govern autonòmic podria ser immediatament després del 13 de febrer. I és aquí quan s'obriria la possibilitat de marcar una data abans o després de Setmana Santa, el mes d'abril, segons avança El Periódico per fonts properes a Sánchez. Una celebració que aniria en paral·lel al debat sobre l'estat de la nació. El Congrés espera el desitjat debat promès pel mateix Sánchez i, fins ara, la cita s'emmarcava pel primer semestre de l'any, en el període de sessions que arrencarà aquest mes de febrer. El precedent es remunta ara fa set anys, el 2015. Aleshores governava amb majoria absoluta el PP de Mariano Rajoy i el bipartidisme continuava amb la paella pel mànec. Unidas-Podemos, Ciutadans i Vox encara no havien irromput al Congrés i volen estrenar-se en el proper. De fet, la mateixa Inés Arrimadas ha demanat de forma reiterada a Sánchez que marqui ja una data. Aquest inclou dues jornades de debats 'cara a cara' del president amb els portaveus dels diferents grups al Ple del Congrés i dona lloc a la votació d'un centenar de propostes de resolució per mesurar la fortalesa o debilitat del poder legislatiu i executiu.

La resposta del Govern

La resposta prèvia per part del Govern a fixar una data per la nova reunió de la taula de diàleg és que hi ha pressa. El conseller d'Empresa, Roger Torrent, assegurava que "no es pot dilatar més perquè no hi haurà més oportunitats històriques com aquesta". La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja va donar per fet que aquest gener estava perdut però assegurava que "esperaven que fos a principis d'any". Tot i que des de La Moncloa, demostren i expliciten, que ara la taula no és prioritària. El darrer a pronunciar-se ha estat el conseller d'Economia, Jaume Giró: "No hi ha taula entre governs que permeti resoldre el conflicte. Quan es va començar a parlar de la taula de diàleg i de quines persones hi anirien de Junts, vaig trucar el secretari general de Junts per dir-li que jo no volia ser-hi", ha apuntat Giró. "A Catalunya volem un referèndum i l'amnistia, no volem imposar la independència a ningú, el que volem és votar i comptar-nos. Això ho haurien de negociar persones destacades i rellevants dels partits". En paral·lel a la taula, també se celebrarà una trobada de la comissió bilateral Generalitat-Estat, on es tractaran els assumptes "estatutaris", com els etiqueta el Govern, des d’infraestructures a beques, allunyats del que entenen com "el conflicte identitari". Des d'Esquerra veuen bàsic mantenir el diàleg amb Sánchez des de diversos punts de vista i un primer pas on es podrà veure si hi ha consens és amb l'aprovació i el suport a la reforma laboral d'aquest proper dijous que se sotmetrà al tràmit de convalidació al Congrés dels Diputats. Els republicans, de moment, se situen en el bloc del no.

La darrera trobada

La darrera reunió de la taula de diàleg va ser el 15 de setembre i ja va començar amb polèmica pel 'no' inicial de Pedro Sánchez a seure i fer-se la foto. Finalment, sí va entrar amb Aragonès. Tots dos s'hi van estar el temps just per fer la fotografia de rigor. Només va aconseguir deixar testimoni de l'episodi el fotògraf del Govern, Jordi Bedmar, mentre desenes de càmeres esperaven a la zona de premsa. Tot seguit els dos presidents es van presentar davant els mitjans de comunicació, començant per Sánchez. Aquella taula va estar marcada per un altre fet d'actualitat amb qui va acabar compartint protagonisme: la negativa a l'ampliació de l'Aeroport del Prat i una prèvia de desavinences en el model i el 'sí' o 'no' a tirar endavant el projecte. Des de la Moncloa van replicar que la taula també havia de servir per parlar d'economia i infraestructures però des d'Esquerra es va remarcar que en ella, no s'havien de tractar aquesta mena de qüestions. La trobada va quedar resumida en "properes reunions i trobades discretes" i el compromís de "treballar conjuntament per avançar en aspectes" no detallats.