Els discursos de campanya per a les eleccions de Castella i Lleó del 13 de febrer estan centrant-se en temes que provoquen autèntics fenòmens virals pel joc dels disbarats en què han derivat. El darrer ha estat el líder del Partit Popular, Pablo Casado, dirigint-se envoltat d'ovelles a un ramader de Matadeón de Oteros: "Venir d'aquí, d'una família humil de catorze germans que mai ens va sobrar res, que he estudiat becat, que moltes vegades no hi havia aigua i havíem de beure vi... És veritat que amb menys graus però era així. I esmorzàveu sopa d'all i tenien una mula per cobrir molts pobles com el cas del meu avi com a metge de poble... Ja sé que passàveu moltes penúries però estàveu orgullosos de la vostra terra. I en aquesta època de bonança i progrés, hem d'estar orgullosos de la nostra terra i d'on venim i jo estic orgullós de venir d'aquí i defensar els que viviu aquí. També els que se'n van anar, com el meu pare, segueixen orgullosos del seu poble". Unes declaracions que han sobtat, el primer, al mateix alcalde socialista de Lleó, la seva capital.

"Tenim aigua des del segle XIX"

José Antonio Díez ha criticat durament les declaracions de Casado i ha recordat que "la falta d'infraestructures a Lleó ve dels 35 anys del govern del Partit Popular" i justifica que "els que sembla que només beuen vins són ells, que venen aquí, des de la ignorància i la prepotència, a burlar-se dels lleonesos". I ha afegit: "El nostre problema és que depenem del PP des del 1978. El desconeixement generalitzat del PP sobre Lleó i el territori d'aquesta província fa que oblidin que Lleó és la subministradora d'aigua per a gran part de la comunitat i que el reg a altres províncies està garantit gràcies a la reserva i el transvasament de l'aigua de Lleó. Nosaltres tenim aigua des del segle XIX“, defensa Díez. De fet, l'alcalde ha sigut molt dur amb el discurs del popular ja que aquest ha repetit la mateixa frase sobre la suposada manca de serveis en un acte a La Bañeza, fent extensiu el problema arreu de tota Castella. Segons recull la web del Consistori, l'abastament d'aigua es va donar des de la implantació de la Legió VII romana i l'aigua potable s'hauria produït des de la planta del Luna, l'any 1970. A banda de la canalització de la ciutat al segle XVIII. No és la primera vegada que Casado tira d'anècdotes familiars. En les darreres eleccions generals va fer el mateix però lloant el municipi d'Ávila.

"Volen donar un milió a no sé quins arxius de la Guerra Civil"

Casado ha justificat les seves paraules: "En arribar als formatges, ens han posat un vi, eren quarts de dotze o les dotze del migdia. Hi ha gent que s'estranyava, i jo he explicat la història del vi als Oteros. Una història que no és de fa 200 anys, el meu pare viu i que està en forma m'ho ha explicat. Molts dels meus companys assentien, molts dels que pentinen cabells blancs ho segueixen fent”. Per acabar de rematar el míting, ha entrat en la comparativa entre poble i ciutat: "Aquells que són a Madrid i hi venen de visita sense trepitjar gaire els fems, el ridiculitzen. No tenen ni idea del que és el camp i d'on ve Espanya. Del que s'ha aconseguit, del que tantes famílies humils, com la del meu pare, que tenien un corral a casa i bevien llet, quan podien, han fet”. El líder popular també ha aprofitat per atacar el seu rival directe, el president Pedro Sánchez, sobre les ajudes europees i el seu repartiment: "Serà millor destinar 10.000 milions d'euros a famílies necessitades i ajudes econòmiques o donar 1 milió per la Guerra Civil i no sé quins arxius que ara volen digitalitzar o pel turisme d'unes altres races?". Unes qüestions amb què Casado ha aprofitat per menystenir la memòria històrica de la Guerra Civil espanyola i les seves víctimes i també per atacar amb segones el problema de la immigració.