"La vicepresidenta està preocupada, però confia en els ressorts de l'Estat", constatava un interlocutor de Soraya Sáenz de Santamaría en una conversa informal amb El Nacional l'endemà que el Parlament aprovés la llei de Transitorietat. Santamaría havia trucat el portaveu de Ciutadans, José Manuel Villegas, per informar-lo dels "escenaris que s'obrien", segons va revelar Villegas el dia després. Contràriament, el PSOE havia elevat el perfil i va ser el mateix líder, Pedro Sánchez, qui va contactar Mariano Rajoy per garantir-li el seu suport. Rajoy i Albert Rivera no van parlar, segons les fonts consultades, tot i que el català és el soci indiscutible del Partit Popular. "A nosaltres no ens cal, se sap del nostre compromís, en canvi el de Sánchez no el teníem tan clar", deixaven caure des de Cs.

Els partits espanyols comencen a assenyalar l'1 d'octubre com una oportunitat per posicionar-se i treure rèdit electoral, com va evidenciar el gest del dirigent socialista. El PSOE sempre ha estat criticat per PP i Cs per la suposada "ambigüitat" del PSC a Catalunya quant al conflicte sobiranista, alhora que a Madrid, amb l'aposta plurinacional de Sánchez. Tanmateix, aquest vol ser ara "l'oposició d'Estat", com recorden fonts de la direcció de Ferraz. Això passa per garantir la unitat amb el govern espanyol, deixant Podemos –l'etern rival a l'esquerra– amb els "rupturistes".

El PSOE vol ser "l'oposició d'Estat" i això passa pel suport a Rajoy en la defensa de la legalitat i diferenciar-se de Podemos

L'estratègia explicaria la voluntat del secretari general d'acordar una "postura comuna" amb el govern central sobre l'envit legal al procés, a mesura que s'exhibeixen les lleis de desconnexió. També, el fet que la portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles, afirmés aquest dimarts que, si calia, "es retirarien les urnes, tot i que caldrà veure com es posen i si es poden dir urnes", anunciava Robles.

Tanmateix, el PSOE admet que existeixen uns límits per definir amb Rajoy sobre la resposta legal. "No signarem un xec en blanc", asseguren les fonts consultades. Diuen que "hauran d'estudiar" els escenaris a mesura que Moncloa els consideri, i sempre en funció d'allò que es faci des de la Generalitat, insisteixen. Per això, a Ferraz eviten pronunciar-se sobre prendre el control dels Mossos d'Esquadra per retirar les urnes, com deia Robles. "No ens posarem en hipòtesis", deia el portaveu de la formació, Óscar Puente, dilluns. 

Puente admetia que la seva tranquil·litat respon al fet que Rajoy "sempre ha ofert una resposta proporcional i eficaç" al conflicte sobiranista. Aquí, fonts de l'executiva recorden que Sánchez va avisar el president espanyol –en la reunió del 6 de juliol– que no compartia l'aplicació de l'article 155 –que permet la suspensió de l'autonomia–. "Mai es pot dir mai, però tampoc no sabem com evolucionarà la situació a Catalunya", comenten. Així i tot, critiquen que el PP carregués contra ells aleshores, i després Rafael Hernando [portaveu popular al Congrés] el descartés més tard.

A Ferraz intenten també marcar distàncies amb Rajoy: proposaran una reforma territorial i dubten que es pugui aturar "algun tipus de votació" l'1-O  

I és que a Ferraz volen marcar distàncies i exhibir un perfil dialogant, mentre que el xoc de trens amb la Generalitat no es produeixi. Primer, a través d'una oferta política, ja que el proper dia 4 de setembre Sánchez presentarà la proposta territorial, al marge de Rajoy. Pretén ser l'alternativa al referèndum, evidenciant d'aquesta manera l'immobilisme del gallec. La segona és que la direcció socialista creu que sí que hi haurà "algun tipus de votació" l'1-O, en contra d'allò que assegura la Moncloa, qui sempre ha mantingut que no es replicaria ni tan sols un nou 9-N. 

Però els moviments de Sánchez i Robles donen oxigen a la Moncloa i alimenten la força del bloc unionista, després que fa unes setmanes determinats membres del gabinet ministerial posessin el dit a la nafra sobre les "contradiccions" amb la plurinacionalitat. També, després que Santamaría viatgés a Catalunya fa mesos per posar en marxa l'anomenada Operació Diàleg i guanyar-se el favor d'Inés Arrimadas i Miquel Iceta.

El fet és que Rajoy no es vol quedar sol, davant la incertesa sobre endurir les mesures. Això li demanava Rivera fa unes setmanes per evitar un altre 9-N. "No m'agradaria veure la vicepresidenta Santamaría comptant vots informalment la nit en qüestió, ni a Junqueras", deia el català. Però curiosament, la formació taronja sempre s'ha mantingut en la inconcreció sobre les mesures a aplicar. "No ens fem un favor donant titulars que interessen a l'independentisme", es justificava Villegas davant les càmeres, després de sentir Albiol enarborar el 155. 

A la Moncloa no es volen quedar sols defensant la legalitat l'1-O i el suport de Sánchez i Rivera ajuda a presentar el bloc unionista com un tot

Ara bé, darrere dels focus, l'explicació sembla ser una altra. "Seria una irresponsabilitat per la nostra banda", diuen fonts del partit, recordant que governa Rajoy, no Rivera, i correspon al primer decidir. Les mateixes fonts insinuen la batalla pel votant unionista quan acusen el PP català d'usar la mesura per erigir-se com l'opció "dura". "Sinó, no s'entén que li marquin la línia al líder del seu partit" [Rajoy], ironitzen des de Cs. 

El fet és que cap membre de la direcció estatal del PP va compartir explícitament dimarts la posició d'Albiol. Només ho va fer la seva antecessora al capdavant dels populars catalans, Alicia Sánchez-Camacho. Al Congrés, el popular José Antonio Bermúdez de Castro es va limitar a anunciar per la tarda una "resposta contundent" de la Moncloa, el mateix que va fer el portaveu Javier Maroto, al matí. I Rajoy feia setmanes havia descartat el 155, perquè al Govern espanyol no volen alimentar el "victimisme" de l'independentisme, diuen en privat.

I potser, les eleccions catalanes expliquen també per què la formació taronja, coneguda per la defensa plena de la unitat d'Espanya, no es posiciona. No semblaria coherent demanar de suspendre una autonomia que, al capdavall, Inés Arrimadas aspira a governar.