L'aliança entre PP i PSOE per parar el referèndum a Catalunya ja és una realitat. Aquest matí els principals partits espanyols han mostrat sincronia verbal davant del que consideren un desafiament a l'ordre constitucional. Ha estat el dia després de l'anunci de les converses entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per coordinar la resposta legal al procés. "En el cas que hi hagi comissió de delicte, l'1-O cal retirar les urnes", ha exposat avui la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, en una entrevista a Onda Cero.

Malgrat el suport d'aquesta mesura, Robles ha volgut matisar el seu suport a una intervenció en el referèndum de l'1-O: "Caldrà veure com es posen les urnes i si se'ls diu urnes", ha explicat la diputada socialista el matí següent de l'anunci de l'articulat de la llei de Transitorietat i Fundacional de la República. Les declaracions de Robles s'emmarquen en l'obertura d'un canal de comunicació permanent entre Rajoy i Sánchez per coordinar l'estratègia legal contra el referèndum i les lleis de desconnexió.

Referèndum sense valor

Robles no veu l'1-O com un referèndum vinculant, tal com l'ha plantejat el Govern, si no com una votació sense cap tipus de repercussió. "Ells poden treure les urnes, però des del punt de vista jurídic no té cap valor", ha expressat Robles sobre el referèndum.

A part, la socialista també ha recordat, a tall d'advertència a l'Executiu de Puigdemont, que els artífexs de la consulta del 9-N —Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs— van ser condemnats per la justícia. Aquest precedent, segons Robles, s'uneix a l'advertiment del Tribunal Constitucional sobre l'ús de diners públics del Govern per al referèndum, que podria incórrer en penes de malversació de fons.

"Un nyap esperpèntic"

Després de saber-se el contingut de la llei de Transitorietat, que ha de posar les bases per a la futura República catalana, els socialistes han apujat el to. I així s'ha vist avui en les declaracions de la portaveu socialista, que ha qualificat el text legal de "nyap esperpèntic".

Pel que fa als fets, Robles ha assegurat que el president del govern espanyol i el líder socialista mantindran una línia de comunicació constant per revertir els efectes de les lleis del Referèndum i de Transitorietat anunciades per Junts pel Sí i la CUP. "El que està passant a Catalunya és d'enorme gravetat", ha sentenciat la portaveu socialista.

PP i PSOE, de la mà

En una altra entrevista aquest matí, el vicesecretari de política social i sectorial del PP, Javier Maroto, ha lloat la bona relació entre populars i socialistes davant del referèndum independentista. El també diputat al Congrés ha celebrat que els principals partits espanyols vagin "de la mà" davant del procés. Ha desitjat que aquesta sintonia sigui duradora, no com en altres temps, quan el PSOE "donava suport al govern espanyol en els dies senars i els parells parlava de plurinacionalitat".

Maroto ha avançat que les mesures previstes per l'Executiu de Rajoy —ara avalades també pels socialistes— seran "contundents". Segons el popular, aquesta és l'única manera de parar un "nacionalisme" que "no sap viure sense victimisme".