L'Entente cordiale formada pel PSOE i Unidos Podemos consumarà aquesta setmana la primera ofensiva per debilitar la imatge de Mariano Rajoy, en un moment en què el Govern espanyol necessita més que mai mostrar la fortalesa de l'Estat envers el conflicte sobiranista. A un mes de l'1 d'octubre, el cap de l'executiu central canviarà l'Audiència Nacional pel Congrés dels Diputats, obligat per l'oposició, menys Ciutadans, a oferir explicacions sobre la presumpta caixa B del Partit Popular. Fonts de la Moncloa no amaguen la gravetat del fet i acusen l'esquerra d'haver instal·lat "un clima de mesquinesa permanent" contra el Govern espanyol, en què els partits independentistes troben l'oportunitat "d'emmerdar més".

"Ens preocupa més qui ho proposa que qui ho vota", deien les fonts consultades, en al·lusió a PSOE i Podemos. Des de l'executiu central acusen aquests dos partits d'atacar-los després d'haver "perdut el judici" de la Gürtel, del qual, consideren, Rajoy va sortir victoriós. Asseguren que la presumpta funció de control al president espanyol amaga en realitat una voluntat de "recuperar el focus". S'abstenen, però, d'opinar sobre el PNB, vot decisiu per forçar la compareixença de Rajoy. I és que els jeltzales busquen davant del seu electorat l'equilibri entre el pal i la pastanaga per a Rajoy.

La qüestió és que la compareixença del president de l'executiu espanyol –aquest dimecres 30 d'agost a les 9h– no resta aïllada del context immediat: els atemptats del 17 d'agost. "Hi ha altres formats i moments i hi ha altres coses molt més urgents", es queixava el portaveu del Partit Popular al Congrés, Rafael Hernando, fa uns dies. En darrera instància, les fonts consultades governamentals assumeixen que ERC i el PDeCAT trobaran a la compareixença l'oportunitat per punxar amb la qüestió del referèndum.

Els socialistes, al·ludits, es justifiquen dient que no volen "fer l'espectacle", sinó posar negre sobre blanc i aclarir "la veritat", després que s'hagi difós un vídeo de fa anys, en què Rajoy parlava del finançament de les campanyes –tot i que al judici, el seu argument principal va ser que només controlava la part política de Génova. La portaveu Margarita Robles es defensa que els populars desitjarien "no tenir oposició", però el moment en què el "nou PSOE" ha decidit fer l'envit al gallec és especialment delicat per l'escenari que es dibuixarà a Catalunya abans i després de l'1-O.

A la Moncloa comencen a desconfiar del PSOE i els seus intents de prendre el poder, enmig del conflicte sobiranista

Fa setmanes s'ha instal·lat en determinats cercles de Madrid el fantasma que Pedro Sánchez i Pablo Iglesias puguin capitalitzar el malestar de l'1-O per fer-se amb el govern. El neguit va néixer després que els dos eterns rivals fessin les paus i es comprometessin a una nova moció de censura abans de Nadal. A això se suma "l'ambigüitat" que des de la Moncloa atribueixen a Sánchez en la qüestió nacional, quan parla de "plurinacionalitat". També, la forma com el líder socialista es va desmarcar de Rajoy quan va expressar el dubte que l'executiu central pogués frenar alguna mena de votació l'1-O –informació avançada per El Nacional i ratificada per la portaveu socialista Adriana Lastra aquest diumenge.

Així mateix, Sánchez comença a presentar-se com la cara amable d'Espanya a Catalunya. Vol impulsar una comissió al Congrés per abordar la reforma constitucional i posar especial èmfasi en el conflicte territorial. Serà el setembre, segons les fonts consultades, i ja compta amb el suport d'Unidos Podemos –tot i que inicialment, aquests eren partidaris d'una comissió que abordés directament les sobiranies, el referèndum i el dret a decidir. L'únic partit en interrogant, segons fonts del PSOE, és Cs, que no es mostra convençut a adaptar la Constitució a les demandes sobiranistes.  

En aquest estat de coses, Rajoy només sembla professar confiança plena a Albert Rivera en el marc del conflicte sobiranista. De fet, Cs es va quedar sol abstenint-se en la votació sobre la compareixença per la caixa B, sota la idea que era donar la possibilitat de fer un "míting" a Rajoy. És el mateix argument que esgrimeix la Moncloa quan les fonts asseguren que l'oposició podria patir "la rebolcada" del president del Govern espanyol, reconegut com un gran parlamentari entre la majoria de grups del Congrés. Però el cop serà igualment televisat i tuitejat, en un moment en què la clàssica aliança tàcita PP-PSOE comença a presentar fissures i poques setmanes abans que el Govern tregui les urnes al carrer.