El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, presentarà el proper dilluns 4 de setembre la seva proposta territorial per impedir el referèndum, després que el govern espanyol decidís fa unes setmanes esperar al 2 d'octubre per fer una nova oferta a la Generalitat, com va avançar El Nacional. L'acció de Sánchez suposarà una forma de deixar en evidència l'immobilisme de Mariano Rajoy les darreres setmanes, després que el líder socialista li comuniqués en la reunió entre líders del 6 de juliol que si no actuava, ho faria ell. Rajoy està al cas de l'acció de dilluns, però fonts de Ferraz desconeixen si s'hi sumarà.

Ho ha explicat el portaveu socialista, Óscar Puente, aquest dilluns a la seu del partit a Madrid. Sánchez ha trucat al president del govern espanyol amb motiu de la presentació de la llei de transitorietat per assegurar-li que estarà al seu costat a l'hora d'acordar una "postura comuna" que sigui "en defensa de la legalitat". Segons fonts socialistes, Sánchez ha enviat un missatge de mòbil a Rajoy demanant-li si podia parlar i aquest li ha tornat la trucada. Puente denuncia "un nou desafiament a l'estat de dret" i s'han emplaçat amb el gallec a mantenir una "comunicació fluïda" al respecte. 

La qüestió és que la llei catalana no es pot impugnar encara davant del Tribunal Constitucional perquè no s'ha admès a tràmit, i la Moncloa ho sap. Ara bé, el gest del líder del PSOE serveix per exhibir la unitat amb el PP, i també amb altres partits anomenats "constitucionalistes", ja que fonts de Ferraz asseguren que l'envit legal contra el procés està obert a tots. A banda, els socialistes aconsegueixen silenciar així els rumors sobre que Sánchez es desmarcava de la capacitat de Moncloa per impedir qualsevol votació l'1-O, com explicava aquest mitjà fa dies.

Unitat només legal, no política

Tanmateix, el fet d'anar de la mà entre els dos principals partits té uns límits i el PSOE no se n'amaga que una cosa és la legalitat i altra l'acció política. Puente ha anunciat que dilluns vinent, després de l'executiva del partit, presentaran una bateria de propostes per impedir l'1-O. Sánchez li ho ha comunicat a Rajoy, però aquest no hauria desvetllat si s'hi sumarà. Preguntat per El Nacional, Puente diu que desconeix si la Moncloa pensava ara moure fitxa abans del 2-O. Per altra banda, assegura que al gallec tampoc li han revelat el conjunt de propostes amb concreció. 

Fonts consultades diuen que els socialistes desitjarien coordinar-se aquí amb el govern espanyol, i puntualitzen que aquestes mesures no seran totalment noves, sinó que emanarien a partir de la declaració de Barcelona que Sánchez va presentar a la capital catalana fa unes setmanes. Aquestes van ser comunicades juntament amb el PSC i incloïen les 46 demandes plantejades pel Govern de la Generalitat; el desenvolupament de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya; abordar el finançament o les infraestructures, accions que Rajoy ha esgotat ja sense resultats.

Precisament, entre elles es podria trobar una comissió al Congrés per abordar la reforma constitucional i posar especial èmfasi en el conflicte territorial. Serà el setembre, segons les fonts de la direcció socialista, i ja compta amb el suport d'Unidos Podemos —tot i que, inicialment, aquests eren partidaris d'una comissió que abordés directament les sobiranies, el referèndum i el dret a decidir—. L'únic partit en interrogant, segons fonts del PSOE, és Cs, que no es mostra convençut a adaptar la Constitució a les demandes sobiranistes. 

Acusacions a l'ANC

Puente ha acusat l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de la presència d'estelades en la manifestació de dissabte en contra del terrorisme gihadista. Diu que "no es va estar a l'altura de les circumstàncies". "Hi havia una organització, estava clarament organitzat, tot i que era un acte molt minoritari", ha dit el portaveu. Així les coses, ha donat ple suport a la presència del rei Felip VI, com també va fer Rajoy el passat divendres a la Moncloa.