Albert Rivera ha carregat durament contra la Generalitat acusant-la de "covardia política" davant del referèndum de l'1 d'octubre. El líder de Ciutadans ha replicat les mateixes paraules que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dimarts sobre que el govern català buscaria eludir les responsabilitats i traslladar-les als funcionaris i altres actors polítics. També ha tingut una severa crítica per a Mariano Rajoy, a qui ha instat a evitar de totes les maneres possibles un recompte de vots la nit de l'1-O, com diu que podria arribar a passar emulant el 9-N.

"No s'atreveixen ni a signar ni un document. Volen fer la independència en un Audi A-8. Traslladen la responsabilitat als funcionaris i que ho paguin amb el seu patrimoni, no sigui el cas que els prenguin el cotxe, i el sou, el seu statu quo. Volen que la resta siguin els culpables", ha afirmat Rivera en una compareixença exprés al Congrés per parlar de Catalunya. Aquí ha reprès també la crítica de Santamaría a Ada Colau, després del gir de l'alcaldessa per obrir-se a posar facilitats a l'1-O i ha afirmat que no es podia "obligar" els funcionaris públics a fer "coses il·legals".

Rivera ha lamentat que els comuns comptin implícitament amb el suport del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, perquè estan al govern. Això li ha servit per afirmar que el PSOE "permetia" que es destinessin recursos públics al referèndum. Així, ha recordat al secretari general, Pedro Sánchez, que la reforma de la Constitució que vol Cs no és per satisfer l'independentisme –en al·lusió a la reforma federal i plurinacional– sinó per delimitar les competències autonòmiques i de l'Estat. Aquí ha qüestionat la subcomissió que vol Sánchez per parlar de Catalunya, si no se sap "què es vol fer". 

El líder català ha mostrat molta preocupació perquè Moncloa no posi tots els mitjans a l'abast per aturar l'1-O. "No m'agradaria veure la vicepresidenta Santamaría comptant vots informalment la nit en qüestió, ni a Junqueras", ha assegurat. El líder de Cs manté que hi ha "molts mecanismes jurídics, mesures cautelars, fiscalia" per aturar el referèndum. Així i tot, Rivera reconeix que Rajoy li hauria revelat poca informació, tot i que creu que no ho ha de fer. Però si vol consensuar les seves accions a Catalunya amb PSOE i Cs diu que "obri un debat parlamentari al Congrés".