El PP considera que el cas Koldo és una trama amb “ramificacions a diferents territoris” de l’Estat que té “el cor a Ferraz i el cap al govern d’Espanya”. Des de Gènova, apunten directament diferents càrrecs socialistes i, al costat de José Luis Ábalos, acusen Francina Armengol (expresidenta de les Balears), Ángel Víctor Torres (expresident de les Canàries), Salvador Illa (exministre de Sanitat) i Fernando Grande-Marlaska (ministre de l’Interior) d’estar “esquitxats” pel cas de presumpta corrupció en l’adquisició de mascaretes. Davant l’anunci del PSOE d’impulsar una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats per investigar “irregularitats en la compra de material sanitari durant la pandèmia”, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha replicat que, com que “no es fien en absolut d’una institució presidida per Armengol, els populars han decidit registrar aquest dilluns mateix una comissió d’investigació al Senat, on el PP té majoria absoluta, per arribar al fons de la qüestió. L’objectiu de Gènova, que la setmana passada va anunciar que es personaria com a acusació en el procediment judicial, és que hi compareguin “tots els que tenien responsabilitats polítiques”, cosa que inclou, entre altres, Pedro Sánchez i Salvador Illa.

 

Respecte a la petició de Ferraz que Ábalos deixi la seva acta de diputat, Sémper considera que el PSOE està buscant “un tallafoc al voltant de Sánchez” i assegura que “les responsabilitats no acaben amb Ábalos”, sinó “que comencen” amb ell, ja que l’exministre “és la primera fitxa i no l’última”. Sémper argüeix que el president espanyol “estava informat i havia estat advertit sis vegades”, que hi ha “dos presidents autonòmics implicats” i que Ábalos “està tan imputat” com Santos Cerdán (l’actual secretari d’Organització del PSOE). “És vergonyós que el tallafoc dèbil de la petició de cessament del senyor Ábalos posi fi a tot. Li demano al senyor Ábalos que estiri la manta i ho expliqui tot perquè el deixaran tirat”, ha proclamat. El portaveu del PP també ha reprovat el “silenci” de Yolanda Díaz, Esquerra Republicana, Junts i el PNB.

Sémper ha repassat els presumptes vincles entre Francina Armengol, Ángel Víctor Torres, Salvador Illa i Fernando Grande-Marlaska i el cas Koldo i s’ha preguntat si és una “coincidència” que “tres ministres i dos presidents de comunitats autònomes es posessin d’acord per cometre el mateix error, amb la mateixa empresa, amb quantitats semblants i al mateix moment”. El PP també està investigant “fins a on va arribar la trama a altres comunitats autònomes” i deixa la porta oberta a constituir comissions d’investigació als parlaments autonòmics on “hi hagi indicis que la trama va actuar”.

 

“Sánchez sabia que hi havia una investigació judicial en marxa”

El Partit Popular també assenyala directament el president del govern espanyol. Borja Sémper ha insistit que un advocat va advertir Sánchez i la Moncloa “de les irregularitats” en sis ocasions i s’ha preguntat per què el líder del PSOE “no va acudir al jutjat” i va incloure Ábalos a les llistes del 23J. “Sánchez sabia que hi havia una investigació judicial en marxa i va nomenar diputat Ábalos. El va nomenar perquè mantingués l’aforament? Perquè callés?”, ha reblat. Sobre les sospites del possible vincle entre la decisió de destituir Ábalos el juny del 2021 i la informació sobre el cas Koldo, Sémper ha apuntat que “qui cultiva la sospita és Óscar Puente”. El portaveu del PP ha exhibit als periodistes la captura d’una entrevista de l’actual ministre de Transports quan era alcalde de Valladolid, que el setembre del 2021 va afirmar a elDiario.es que la sortida d’Ábalos del govern espanyol havia sigut “estranya” i “grinyolava una mica”.

Així mateix, en la mateixa línia que Isabel Díaz Ayuso, Borja Sémper també ha considerat que és “indignant” que el president del govern espanyol “assenyali un particular acusant-lo de corrupció perquè sembli que tots som el mateix”, en al·lusió al germà de la presidenta madrilenya. “No podran obviar les seves responsabilitats i no tindran la possibilitat d’obviar la dació de comptes”, ha conclòs.

Preguntat sobre el fet que el jutge deixés en llibertat Koldo García i altres tres detinguts, ha replicat que és “cridaner” perquè la Fiscalia Anticorrupció “sol demanar presó preventiva pels acusats”. Per aquest motiu, el PP, com a acusació, intentarà garantir que “el procés es pugui desenvolupar amb les màximes garanties” i que els implicats “no aprofitin la seva llibertat per eliminar proves”.

Vox també s’afegeix al procediment judicial

Igual que va anunciar el PP la setmana passada, Vox també es vol personar com a acusació en el procediment judicial del cas Koldo. El secretari general de la formació d’extrema dreta, Ignacio Garriga, ha anunciat que han registrat l’escrit corresponent per presentar-se com a acusació particular i “arribar fins al final” en la investigació dels fets. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!