L'executiva del PSOE ha decidit aquest dilluns per unanimitat reclamar a José Luis Ábalos que entregui la seva acta de diputat al Congrés. "Sabem que no està investigat" pel cas de Koldo García, el seu exassessor, i que "el seu nom no figura" en el sumari, ha assenyalat la portaveu del partit, Esther Peña, que ha volgut deixar clar que els socialistes "no exercim de jutges, però considerem que sí que existeix una responsabilitat política". Així, reclamen que la renúncia d'Ábalos al seu escó es produeixi en les pròximes 24 hores. I si no ho fa? Peña no ha respost a aquesta qüestió en roda de premsa, ni tampoc ha aclarit si s'han produït negociacions amb l'exministre i exsecretari d'Organització de la formació en les darreres hores; però s'ha mostrat confiada que "actuarà en conseqüència per al bé major, que és el PSOE". Segons els socialistes, Ábalos és "exemple de respecte i història en aquest partit". "Culpa no té qui fa el que ha de fer", ha afirmat la portaveu de la formació en roda de premsa. 

La maniobra del PSOE és doble: no només fa un gest per apartar Ábalos, sinó que també ha decidit crear al Congrés dels Diputats una comissió d'investigació sobre irregularitats en la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. Peña ha explicat que aquesta comissió començarà amb el cas Koldo. Ara bé, segons admeten fonts socialistes, això obre la porta a incloure-hi més casos; és a dir, investigar també el germà d'Isabel Díaz Ayuso, investigat per haver-se lucrat durant la pandèmia a través de la compravenda de mascaretes. 

Peña ha destacat en roda de premsa que qualsevol cas en el qual s'hagi intentat fer negocis de forma il·lícita amb la pandèmia és "fastigós". "Ens fa vergonya tot el que estem coneixent", ha deixat clar la portaveu del PSOE en roda de premsa. Així, ha deixat anar que els hagués agradat que el PP hagués fet un gest per crear al Congrés una comissió d'investigació sobre aquests casos, un moviment que acabarà fent el PSOE, amb la intenció que tot plegat es converteixi en un bumerang contra els populars.

 

La posició d'Ábalos

José Luis Ábalos va concedir aquest dissabte una entrevista al diari El País en la qual no tancava la porta a presentar la seva dimissió, però deixava clar que si ho acabava fent seria a instàncies del PSOE, no pas a instàncies del PP. Sobre l'entrega, precisament, del seu escó al Congrés, va defensar que ell no hi està ancorat, "però cal pensar si això serveix per a alguna cosa o per aplanar la campanya de la dreta, que no s'acabarà amb mi".

Pedro Sánchez, contra la corrupció "caigui qui caigui"

Però el mateix dissabte, Pedro Sánchez reivindicava el seu compromís contra la corrupció, afirmant que cal ser "implacable" en la seva lluita, "vingui d'on vingui i caigui qui caigui". "Davant els qui obstaculitzaven l'acció de la justícia per dificultar investigacions que els afectaven, com va passar durant l'administració del PP, avui hi ha col·laboració absoluta amb la justícia per arribar fins al final", va indicar el president del govern espanyol a la seu de Ferraz durant l'obertura de la Internacional Socialista. D'aquesta forma, el líder absolut del partit destacava la transparència i col·laboració del seu executiu amb la justícia durant els sis anys que fa que ocupa la Moncloa.

El cas Koldo

La investigació, encapçalada per l'Audiència Nacional, se centra en l'adquisició de material sanitari que es va fer per part dels ministeris d'Interior i Transports, i de Canàries i les Balears, durant la pandèmia. El llavors assessor d'Ábalos, Koldo García, hauria participat presumptament en les negociacions per obtenir els productes i hauria cobrat suborns pels contractes que posteriorment hauria tractat de blanquejar mitjançant diverses inversions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!