Xoc de lideratges, amb desafiaments creuats. Pedro Sánchez ha volgut tenir aquest dimecres l’última paraula i li ha tornat el desafiament a Alberto Núñez Feijóo. Si bé el líder del PP li ha etzibat durant la sessió de control al Congrés dels Diputatsaquí em té, dempeus”, després d’haver arrasat en unes eleccions a Galícia amb to de plebiscit, aquest mateix dimecres a la tarda el socialista ha contraatacat. “Jo estic dempeus al govern espanyol, i així seguiré quatre anys més, fins que es convoquin eleccions generals el 2027”, ha dit. Així s’ha pronunciat quan, en roda de premsa des del Marroc, ha estat preguntat sobre la situació del PSOE i del seu lideratge després de les eleccions gallegues del passat diumenge.

Sánchez ha reconegut que els socialistes han perdut molt terreny territorial en els darrers mesos, especialment després de les eleccions autonòmiques del 28-M. Així, ha reconegut que, també després del 23-J, van quedar “deures per fer”, en referència a la “renovació de lideratges territorials”. Així, ha promès posar fil a l’agulla d’aquesta qüestió després de les eleccions europees.

Pedro Sánchez ha fet aquest dimecres una visita oficial al Marroc, i ha estat rebut en audiència pel rei marroquí, Mohamed VI, durant la seva passada per Rabat. El president del govern espanyol ha viatjat a la capital d’aquest país, precisament, a invitació del monarca. El líder socialista s’ha reunit, en primer lloc, amb el primer ministre marroquí, Aziz Ajanuch. En roda de premsa, el president espanyol ha reivindicat que Espanya manté el seu compromís de respectar el projecte d’autonomia del Sàhara Occidental imposat pel Marroc. 

 

L’amnistia ha de sortir “constitucional”, com vol el PSOE

També ha estat preguntat durant la roda de premsa sobre la llei d’amnistia, en tant que el PSOE i Junts per Catalunya tenen fins al 7 de març per arribar a un acord definitiu sobre la modificació d’aquesta norma. En aquest sentit, ha reivindicat que el text ha de sortir del Congrés “constitucional”. És a dir, ha fet una defensa de l’actual redactat, tal com defensa el seu partit. Ha insistit que cal passar els filtres del Tribunal Constitucional i de la justícia europea. Els socialistes consideren que acceptar les exigències de Junts —modificar els delictes de terrorisme i de traïció— complicaria superar aquests filtres.

“Reprova” el cas de corrupció de Koldo, l’exassessor d’Ábalos

Paral·lelament, també ha “reprovat” el nou cas de presumpta corrupció que esquitxa el PSOE, en tant que aquest dimecres la policia ha detingut Koldo García Izaguirre, exassessor de José Luis Ábalos. Preguntat per si el 2021 va destituir Ábalos per aquest motiu, ho ha negat. I ha assegurat que no tenia constància de cap cas de corrupció. Fonts del PSOE, de fet, assenyalen a ElNacional.cat que Koldo no és militant del partit. “Que la justícia actuï, i qui l’hagi fet que la pagui”, afirmen des de la direcció socialista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!