El PP es personarà com a acusació en el procediment judicial pel cas Koldo (els 'populars' ho bategen com cas Ábalos), l'escàndol sobre presumptes comissions il·legals en la compra de mascaretes en plena pandèmia de la covid per part d'administracions públiques governades pel PSOE a l'empresa de Koldo García, l'exassessor del diputat socialista i exministre de Foment José Luis Ábalos. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha reclamat aquest divendres explicacions al president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, per la possible implicació d'una figura de confiança seva com era Ábalos —des de 2021 fora de l'Executiu i relegat a segona línia— sobre un cas que la líder 'popular' considera "un greu cas de corrupció" del qual el president espanyol és "el màxim responsable". La portaveu 'popular' ha assegurat que resten pendents de la causa i ha promès accions judicials i polítiques a mesura que transcendeixi més informació. L'objectiu de la personació en el judici, ha argumentat Gamarra, és "exigir responsabilitats penals" pels fets i que la investigació arribi "fins al final, caigui qui caigui i afecti a qui afecti". 

Gamarra, que ha comparegut després de la reunió extraordinària de la cúpula del partit per abordar els fets, ha ubicat l'origen de "la trama" en el ministeri de Foment de José Luis Ábalos i ha assegurat que els tentacles de l'escàndol han arribat a dos ministeris més, Sanitat i Interior, i als governs autonòmics de Canàries i les Illes Balears, llavors governats pels socialistes Ángel Víctor Torres i Francina Armengol, respectivament, els quals van comprar mascaretes a l'empresa de Koldo García amb contractes milionaris. "Un assumpte de màxima gravetat pels implicats de manera directa", ha subratllat Gamarra, que ha insistit en el fet que són figures properes a Pedro Sánchez i amb càrrecs institucionals importants en exercici. La número dos del PP ha suggerit la responsabilitat i coneixement previ dels fets per part de la cúpula del govern espanyol i de Ferraz abans de l'esclat de l'escàndol.

Acusa Sánchez de conèixer "la trama" abans de l'esclat

"Mai se'ns va donar una explicació de per què Sánchez va cessar en 2021 a qui llavors era el número 2 del PSOE [José Luis Ábalos] i ara comencem a pensar i tenir bastant clar perquè va ser. Potser el que comencem a conèixer ara els espanyols ja era conegut per qui estava al capdavant del govern", ha afirmat Gamarra en la compareixença d'aquest divendres. La número 2 del PP també ha insistit a reclamar la dimissió d'Ábalos, que encara és diputat per València al Congrés. En aquest sentit, Gamarra ha assegurat que el PP ja ha presentat la personació, a l'espera que sigui admesa, i ha demanat al jutge accés a les diligències per a conèixer el detall les investigacions en curs. 

Grup de treball "polític" per seguir la causa

A banda de la personació en el judici, Gamarra ha anunciat la conformació d'un grup de treball "polític" per fer seguiment de la causa, en el qual estaran presents la direcció del partit i membres del Congrés i del Senat —entre ells, els portaveus Miguel Tellado i Alícia García—, qui faran el control al govern espanyol des de les cambres legislatives. També tindran pes les vicesecretaries de política sanitària i política autonòmica, donades les particularitats de la causa, sobre compra de mascaretes per la pandèmia per part de governs autonòmics. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!