Per sorpresa, un dissabte de juliol, Pedro Sánchez ha decidit executar una “àmplia” remodelació de govern. Ja era de domini públic, però no amb aquest nivell de profunditat. Només ha afectat la part socialista, com es va acordar amb Unidas Podemos, però una dada rellevant: en marxen set. En la seva compareixença, el president espanyol ha parlat de “nova etapa” i ha promès “rellançar amb tota la força l’agenda del canvi”.

De fet, a l’executiu hi ha vuit cares noves. Després de comunicar-les a Felip VI, Pedro Sánchez les ha anunciat des de La Moncloa. Ha destacat dues variable: l’edat i el gènere. Amb la remodelació, l’edat mitjana del Consell de Ministres passa de 55 a 50 anys. I també s’ha reforçat la “presència de les dones”, que ocupen les tres vicepresidències i passen de ser el 54% de l’executiu al 63%. També ha remarcat la incorporació de perfils del món municipal, com l’alcaldessa socialista de Gavà, Raquel Sánchez, que serà la nova ministra de Transports.

Abans de res, el president del govern espanyol ha volgut tenir un agraïment a tots els integrants de l’executiu que se’n van i que hi han dedicat “tot el seu temps, talent i esforç” amb una “vocació de servei pública extraordinària”. Els ha enumerat tots: Carmen Calvo, Arancha González Laya, Juan Carlos Campo, José Luis Ábalos, Isabel Celaá, Pedro Duque i José Manuel Rodríguez Uribes.

Però ja formen part del passat, i Pedro Sánchez ha recordat que encara “resten 30 mesos de legislatura” en què s’inicia “una nova etapa” amb la recuperació econòmica i social. Ara és el moment, ha promès, de de “rellançar amb tota la força l’agenda de canvi”, fins ara condicionada per la irrupció de la pandèmia. Ha defensat una recuperació que sigui social, digital, verda i feminista.

El nou govern “assolirà totes les seves metes” a través del “diàleg social” i de la “concòrdia territorial”. I el dirigent socialista ha conclòs: “Des d’avui comença el govern de la recuperació per a superar la pitjor calamitat viscuda en dècades i posar dempeus una Espanya millor”.

Els nous ministres prendran possessió del càrrec aquest dilluns a les nou del matí davant del monarca i dimarts ja participaran del seu primer Consell de Ministres.

 

Entrades i sortides

S'ha confirmat la remodelació "àmplia" i profunda. Les baixes són importants: surten Carmen Calvo (vicepresidenta primera), José Luis Ábalos (Transports), Juan Carlos Campo (Justícia, que ha gestionat la patata calenta dels indults), Arancha González Laya (Exteriors), Pedro Duque (Ciència), José Manuel Rodríguez Uribes (Cultura i Esports) i Isabel Celaá (Educació).

Entre els noms que continuen, Fernando Grande-Marlaska a Interior, Margarita Robles a Defensa, Carolina Darias a Sanitat, María Jesús Montero a Hisenda, Reyes Maroto a Indústria, Luis Planas a Agricultura, José Luis Escrivá a Seguretat Social i Miquel Iceta, que canvia Política Territorial per Cultura. També hi ha un important ascens, el de la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, que en un parell de mesos haurà passat de ser la vicepresidenta tercera a la vicepresidenta primera. Teresa Ribera també continua al capdavant de la vicepresidència de Transició Ecològica. 

Entren noms nous. Entre ells, Félix Bolaños, fins ara un dels cervells de l'ombra de La Moncloa com a secretari general de la Presidència. Ara serà el nou ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, justament una cartera que assumia Calvo. La presidenta del Senat, Pilar Llop, serà la nova ministra de Justícia en substitució de Campo. L'actual ambaixador a París, José Manuel Albares, serà el nou titular d'Exteriors. L'alcaldessa socialista de Gavà, Raquel Sánchez, serà la nova ministra de Transports; la de Gandia, Diana Morant, la de Ciència, i la de Puertollano (Castella-la Manxa), Isabel Rodríguez, la de Política Territorial i nova portaveu de l'executiu. La cartera d'Educació l'assumirà Pilar Alegria, fins ara delegada del govern espanyol a l'Aragó.

La cosa no acaba aquí. Sánchez també s'ha carregat el seu propi cap de gabinet, el guru Iván Redondo. Segons fonts del govern espanyol es tracta d'una sortida pactada. El substituirà Óscar López, actual conseller delegat de Paradores i també de la màxima confiança del dirigent socialista.