La detenció de Clara Ponsatí al cap de poques hores de tornar a Catalunya ha carregat de munició l’argumentari del Partit Popular contra el govern de Pedro Sánchez i contra l'estratègia dels independentistes exiliats. El PP defensa que l’arrest de l’eurodiputada és el més normal perquè, mantenen, “els pròfugs de la justícia responsables del cop a la democràcia l’1 d’octubre han de respondre davant de la justícia”. Ponsatí està citada al Tribunal Suprem el 24 d'abril a les 11 del matí. Segons expliquen fonts de la cúpula del partit a ElNacional, la detenció “es deu que Espanya és un Estat de dret que funciona” i s’explica perquè “els que van cometre delictes contra la Constitució han de respondre per ells”. En aquest sentit, constaten que Carles Puigdemont i Antoni Comín –sobre els quals encara pesa una ordre de detenció per desobediència i malversació– “han de seguir el mateix camí”.

El Partit Popular esmena la plana a l'exposició de Posantí, que defensa que l’arrest vulnera la immunitat que la protegeix com a eurodiputada i que avui té previst assistir al ple del Parlament Europeu després que l’alliberessin. “El PP a Europa sempre ha defensat que ni immunitat ni impunitat per als fugats”, explica Génova, que aposta per reformar el sistema d’euroordres per evitar casos com els dels exiliats.

Pedro Sánchez no se’n salva

El Partit Popular també carrega els neulers contra Pedro Sánchez i la derogació del delicte de sedició que ha permès que a Ponsatí només se la processi per desobediència. En aquest sentit, l’entorn de Feijóo sosté que “els responsables del procés a Catalunya tenen el millor aliat a La Moncloa” i temen que el govern espanyol “els indulti” després d’haver-los “rebaixat i suprimit els delictes de malversació i sedició”.

Per això l’oposició demana a Pedro Sánchez que “no indulti als pròfugs, als que han trepitjat la llei i han intentat danyar el prestigi d’Espanya a Europa”. Per tot plegat creuen que “Espanya necessita un govern que estigui amb la unitat i no amb els que pretenen liquidar-la” i es comprometen a recuperar “els delictes rebaixats i suprimits que han servit per acontentar els socis independentistes de Sánchez”.

El govern espanyol hi veu un “espectacle”

Als antípodes, el govern espanyol té la consciència molt tranquil·la amb el retorn de Ponsatí a Catalunya. De fet, a l’entorn de Pedro Sánchez reconeixen que l’exconsellera ha pogut tornar de l’exili perquè el discurs a Catalunya es troba en “una altra etapa” molt diferent respecte la de 2017, quan governava el Partit Popular. La interpretació de La Moncloa és que, amb Mariano Rajoy, els líders independentistes “marxaven” i “ara tornen” gràcies a la derogació del delicte de sedició i la reforma de la malversació.

Ponsatí ha fet cap a Catalunya aprofitant que hi ha un “codi penal més europeïtzat”, interpreta La Moncloa, que es desentén de la detenció tot i tenir immunitat per ser eurodiputada i assenyala que això depèn de la justícia.