Cap preocupació a La Moncloa pel retorn de Clara Ponsatí. Al contrari, des del govern espanyol consideren que l'exconsellera ha convertit el seu retorn a Catalunya en un “espectacle”. Fonts de l’executiu de Pedro Sánchez apunten a aquest diari que l’exconsellera només està processada ara mateix per desobediència, i critiquen la seva passejada que ha fet aquest dimarts per la capital catalana. La interpretació que es fa des del govern espanyol és que amb el PP els líders independentistes “marxaven” i “ara tornen” a causa de la reforma de delictes com el de sedició i malversació.

🔴 Clara Ponsatí torna a a Brussel·les, DIRECTE | Última hora
 

Tot i que aquest cop Ponsatí no s’ha presentat davant la justícia i ha hagut de ser detinguda, La Moncloa considera que no hi ha hagut “cap diferència substancial” amb Serret i Gabriel, que sí que es van presentar davant la justícia espanyola. El govern espanyol es manté en el discurs que Catalunya es troba ja en una “altra etapa” que en el 2017. Ponsatí torna aprofitant que hi ha “un Codi Penal més europeïtzat”, interpreta el govern espanyol, que es desentén de la detenció tot i tenir immunitat per ser eurodiputada i assenyala que aquesta és una qüestió de la justícia.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja s’ha pronunciat aquest dimarts sobre aquesta qüestió, tot i que ha evitat entrar a fer-ne valoracions. La seva resposta ha estat passar la pilota a la justícia. “S’adoptaran les mesures que siguin oportunes i sempre mantenint el criteri que estableixi l’autoritat judicial a les forces i els cossos de seguretat”, ha assenyalat el ministre en unes declaracions als passadissos del Senat. Així doncs, ha insistit que “serà l’autoritat judicial qui estableixi” aquests “criteris d’actuació en tot moment”. “I evidentment les forces de seguretat actuaran com a policia judicial”, ha afegit.

Clara Ponsatí ha tornat per sorpresa a Catalunya aquest dimarts després de més de cinc anys d’exili, que va començar l’octubre de 2017, després del referèndum i la declaració d’independència. Durant aquest temps ha estat vivint a Escòcia i Brussel·les. Com que el delicte de sedició està derogat, Ponsatí, de la mateixa manera que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, només està processada pel delicte de desobediència.

L’exconsellera ha estat detinguda aquest mateix dimarts a Barcelona pels Mossos d’Esquadra. La detenció s’ha produït a les sis de la tarda a la plaça de la catedral de Barcelona, després d’haver ofert una roda de premsa al Col·legi de Periodistes. Ha estat un sotsinspector de la policia catalana qui ha detingut l’eurodiputada de Junts per Catalunya. Després de comunicar-li que havia de ser detinguda, l'exconsellera ha estat acompanyada fins a un cotxe de paisà de la policia catalana, que havia de ser traslladada per ser entregada al jutjat de guàrdia per l'ordre del Suprem. Els Mossos l'han detingut després que ella mateixa hagi explicat en directe, en la roda de premsa, que no s'entregaria, ja que no reconeixia la justícia espanyola.

En el moment de la detenció l'eurodiputada ha mostrat a la policia una identificació com membre de l'Europarlament, assegurant que tenia immunitat, tot i ser requerida per una ordre de detenció en l'àmbit espanyol. Els Mossos d’Esquadra han traslladat ara l’exconsellera del Govern de Carles Puigdemont al jutjat de guàrdia, on se li notificarà que ha estat detinguda per l’ordre del jutge Llarena i, amb tota probabilitat, serà deixada en llibertat pendent de ser citada a Madrid. Serà llavors, si no es presenta a Madrid, que tornarà a ser activada la detenció i, llavors sí, traslladada a la capital espanyola.