L'advocat de Clara Ponsatí, Gonzalo Boye, ha estat taxatiu en subratllar que, si finalment l'exconsellera decideix no presentar-se davant el Tribunal Suprem de Madrid, pot ser detinguda per forçar-la a anar-hi però que estaríem, un altre cop, davant "una detenció il·legal". Les mateixes paraules va fer servir aquest dimarts quan va demanar aplicar la figura de l’’habeas corpus’ a la seva clienta perquè considerava que la seva detenció era il·legal i volia que comparegués directament davant del jutge instructor. Ponsatí va ser detinguda pels Mossos d’Esquadra després de comparèixer davant dels mitjans en roda de premsa al seu retorn a Catalunya. La policia catalana la va portar directament a la Ciutat de la Justícia perquè comparegués davant del jutjat de guàrdia.

🔴 Clara Ponsatí torna a Brussel·les, DIRECTE | Última hora

La cita amb el Tribunal Suprem està prevista per al proper 24 d'abril i, tot i això, l'exconsellera voldria seguir desafiant les instàncies espanyoles i no pensa acudir a aquesta cita. En el cas que fos així, és quan, previsiblement, el Suprem autoritzaria la seva detenció per traslladar-la fins a Madrid. En declaracions a RAC1 i a TV3, el seu advocat ha insistit que aquesta és la intenció de l'exconsellera d'Ensenyament, però tot i això ha apuntat que encara falta dies per la cita i que les coses poden canviar. En la mateixa línia, no ha volgut dir si ell, com a professional, li recomana anar a Madrid o no. Davant el retorn de Ponsatí, Boye ha previst que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont torni a Catalunya abans d’acabar l’any. “Ni a Clara ni a Toni ni al president els atemoreix una detenció”, ha indicat. 

Una decisió meditada

L'advocat Boye ha explicat que la decisió de tornar es va prendre "fa un parell de mesos". "Sempre hem tingut confiança que la justícia reaccioni i no cometi els errors que va cometre ahir, una vegada més ha passat el que s'esperava, no han perdut l'oportunitat de detenir a una persona que té immunitat", ha relatat a l'emissora de ràdio. Igualment, Gonzalo Boye ha recordat que el Tribunal Suprem va ordenar una detenció il·legal de Clara Ponsatí i que, a partir d'aquí, informaran dels fets a tots els tribunals possibles. Així doncs, l'advocat explica que ara són ells qui prendran mesures perquè "no es pot detenir una persona que té immunitat".

Camí a Brussel·les

L'exconsellera i eurodiputada ha viatjat cap a Brussel·les aquest dimecres. Ponsatí ha anat a l'aeroport del Prat a primera hora del matí per dirigir-se al ple de l'Eurocambra. L'exconsellera va ser detinguda aquest dimarts, va declarar davant del jutge i finalment va ser posada en llibertat en tornar a Catalunya sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l'exili. Ponsatí tenia una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. Com a membre del Parlament Europeu per Junts, també té immunitat europarlamentària cautelar concedida pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Després que declarés a la Ciutat de la Justícia, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va citar Ponsatí pel 24 d'abril per comunicar-li el processament per un delicte de desobediència. Llarena ha deixat sense efecte l’ordre de detenció així com la rebel·lia acordades en el seu dia. També ha establert que l'exconsellera ha de designar domicili i telèfon on pugui ser localitzada i comparèixer davant de l'òrgan judicial quan sigui cridada i li ha advertit que, si ho incompleix, pot ser detinguda.