El president a l’exili Carles Puigdemont ha reclamat aquest dimarts que la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, intervingui “avui mateix” per protegir els drets de l’eurodiputada, Clara Ponsatí, detinguda a Barcelona pels Mossos d’Esquadra. Puigdemont ha denunciat que Ponsatí gaudeix d’immunitat com a europarlamentària i que només pot ser detinguda en cas “de delicte flagrant”. Així doncs, el president a l’exili ha considerat que l’estat espanyol “ha violat la immunitat” de Ponsatí. Davant d’aquest fet, ha dit, confia que Metsola “no faci com sempre quan es tracta d’Espanya, que és mirar cap a un altre costat o donar-li la raó”. Per Puigdemont, la detenció de Ponsatí requereix que “avui mateix la intervenció” de la presidenta del Parlament Europeu. “La seva intervenció no pot ser continuar callant quan una europarlamentària d’aquesta cambra ha estat detinguda sense haver comès cap delicte”.

🔴 Clara Ponsatí torna a a Brussel·les, DIRECTE | Última hora

En declaracions des de Brussel·les, Puigdemont ha dit que Ponsatí “ha pogut entrar lliure a la seva ciutat”. El president a l’exili s’ha mostrat satisfet per la tornada de l’eurodiputada: “Ella ha fet d’una situació persona un benefici polític, sempre hem dit que nosaltres no busquem dreceres personals perquè volem una solució per un conflicte polític: aquesta és la necessitat i hem de denunciar que no hi ha sortides personals, sinó polítiques”.

Puigdemont valora el retorn de Ponsatí

Puigdemont ha valorat la forma amb què Ponsatí ha procedit per retornar a Catalunya. Segons el president a l’exili, aquest pas Ponsatí “no l’ha fet a l’esquena de l’exili i del poble de Catalunya”. Per Puigdemont, l’europarlamentària de Junts surt reforçada amb el seu retorn perquè ho ha fet sent fidel als seus “compromisos”. “Avui la Clara ha fet un acte de confrontació intel·ligent, no s’ha rendit, el que ha fet una vegada més és posar en contradicció les costures de l’estat espanyol, posant en evidència les carències, una vegada més”, ha remarcat.

El president a l’exili ha assegurat que després del pas que ha fet Ponsatí aquest dimarts “la lluita de la Clara continua” i amb el seu exemple, ha afegit, “ens esperona en aquest mateix combat i l’esperem demà entre nosaltres”. En aquest sentit, Puigdemont ha tornat a insistir en la intervenció de Metsola reclamant que “actuï amb imparcialitat perquè és presidenta de tots els eurodiputats”. Puigdemont ha remarcat que Metsola cal que s’interessi avui mateix per Ponsatí perquè es tracta d’una eurodiputada que ha estat “detinguda” i cal que la presidenta del Parlament Europeu “protegeixi els seus drets” perquè “representa els diputats de la UE”. Precisament Puigdemont ha apuntat que els drets dels eurodiputats estan “per evitar que els estats abusin”.