En llibertat, però amb obligacions. Després de més de cinc hores detinguda, el jutge de guàrdia de Barcelona ha comunicat a l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí, que queda en llibertat, però li ha notificat que ha de comparèixer davant del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, a Madrid, per prendre-li declaració com a investigada per desobediència al Tribunal Constitucional (TC). En concret, li ha notificat la resolució del jutge Llarena que la posa en llibertat, "deixa sense efecte la seva situació de rebel·lia", i la cita a declarar el pròxim 24 d'abril a les 11 del matí, al Tribunal Suprem. La tardança en la resolució de la detenció de Ponsatí és que el jutge de Barcelona no localitzava cap autoritat al Suprem, segons fonts judicials.

🔴 Clara Ponsatí torna a Brussel·les, DIRECTE | Última hora
 

Ponsatí ha tornat aquest dimarts a la tarda a Catalunya, després de cinc anys a l’exili, i ha fet una roda de premsa al Col·legi de Periodistes, a Barcelona, amb el seu advocat Gonzalo Boye, en la qual ha assegurat que “no es rendirà” ni es personarà davant del magistrat, a Madrid. Per sorpresa de tots, l'eurodiputada ha estat detinguda pels Mossos d'Esquadra cap a les sis de la tarda. Un sotsinspector dels Mossos ha detingut l’exconsellera Ponsatí a la plaça de la Catedral, després d’acabar la roda de premsa i que les televisions han enregistrat en directe. Ponsatí li ha mostrat la seva credencial d’europarlamentària i que té immunitat, però l’agent l’ha fet pujar a un vehicle no logotipat de la policia catalana i l’ha conduït a la ciutat de la justícia.  De l'edifici judicial no ha sortit fins pocs minuts abans de les onze de la nit, quan el jutge de Barcelona ha rebut la resolució de Llarena.

 

Detenció "il·legal"

En la resolució, el magistrat del Tribunal Suprem afirma que l'exconsellera ha de designar un domicili i un telèfon de contracte per poder localitzar-la per tal que comparegui davant del tribunal tants cops com se li demani. A més a més, l'adverteix que "l'incompliment de la seva citació comportarà la modificació de la seva situació personal i la seva possible conducció per la força pública",  fins a Madrid. Ara l'exconsellera Ponsatí ha de decidir si compareixerà el pròxim 24 davant del jutge instructor.

En sortir dels jutjats, l'advocat Gonzalo Boye, ha denunciat que "la detenció de Ponsatí és il·legal" perquè "no es pot detenir una eurodiputada, i que el jutge hauria d'haver demanat un suplicatori al Parlament europeu".  Ponsatí ha estat rebuda pel munt de persones concentrades.

Concentració de suport

Entitats independentistes, com Òmnium, l’ANC i Alerta Solidària han convocat concentracions, mentre l’exconsellera de Cultura rebia per Twitter mostres de suport, com la del president Carles Puigdemont, que ha exigit  la intervenció de la presidenta del Parlament Europeu, la qual ha estat informada de la detenció de l’eurodiputada Clara Ponsatí.

Els primers a arribar a la Ciutat de la Justícia han estat diputats de Junts i de la CUP, a més de ciutadans. I també agents dels Mossos d'Esquadra, que amb l'helicòpter policial, han reforçat la vigilància de l'edifici judicial. 

Detenció Clara Ponsatí, Primers concentrats a la Ciutat de la Justícia. Foto: Carlos Baglietto
Primers concentrats a la Ciutat de la Justícia, aquest dimarts. / Foto: Carlos Baglietto

Ordre de detenció per declarar

El magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, va confirmar la setmana passada l’ordre de detenció a l’Estat espanyol de Clara Ponsatí per prendre-li declaració com a investigada pel delicte de desobediència al TC. Llarena va actualitzar l’ordre en derogar-se el delicte de sedició per part del govern espanyol. La retirada del delicte de sedició també ha afavorit la número 2 d’ERC, Marta Rovira, ara només acusada de desobediència, com Ponsatí.

Si, al final, Ponsatí es persona davant Llarena, el magistrat ha de derivar el seu cas a un jutjat de Barcelona, tal com va fer amb Anna Gabriel i la consellera d’Afers Exteriors, Meritxell Serret, que serà jutjada dimecres en el TSJC. Les dues, defensades per l’advocat Iñigo Iruin, es van personar davant del jutge Llarena un matí i van sortir en llibertat després de declarar davant d’ell.

El delicte de desobediència no implica penes de presó, només d’inhabilitació a càrrec públic. I per això, el magistrat insisteix que és una ordre de detenció per comparèixer davant la seva persona.

Un cas diferent és el del president Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, dels quals el jutge Llarena va reactivar l’ordre de detenció i “ingrés a presó” pels delictes de malversació de fons agreujada i desobediència. Només a l'Estat espanyol, conscient que encara no ho pot fer a Europa.