El discurs del president Quim Torra a Madrid no ha mogut gaire l’agulla de la opinió publicada a Madrid. Alguns dels seus articles en una petita web han excitat més als diaris de la capital espanyola que una intervenció travada i raonada —agradi o no— com la d’ahir. Només els diaris de Barcelona en donen notícia en portada i per a destacar-ne un argument, trien el més suat, aquell de la “confrontació”, que ja ha quedat fixat com l'equivalent a “declarar la guerra”, malgrat tots els aclariments que s’han fet les últimes dues setmanes des del camp indepe. Fa gràcia, perquè com a confrontació també es podria descriure el tipus de relació frustrada que sostenen el PSOE i Unidas Podemos des de fa mesos (El Periódico fins i tot en diu un “assalt” de boxa), o la mena de pugna a peu i cavall que se segueix al parlament britànic a propòsit del Brexit.

Tampoc ha fet sort la imputació de tots els comandaments policials que l’1 d’Octubre van ordenar càrregues a Barcelona. L’Ara i El Punt Avui són els l’únics diaris que obren amb aquesta confrontació entre jutge i policies. El Periódico més petit no ho pot publicar —ho té en portada, però. La Vanguardia, ni piu. Passa el mateix amb la denúncia dels presos polítics Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez contra Espanya Global per perjudicar la seva presumpció d’innocència. D’aquestes confrontacions, res. Ni de la confrontació entre Javier Nart i el seu expartit, Ciudadanos.

També es queda sense portada —fora d’El Punt Avuila decisió de la justícia de Bèlgica de seguir investigant l’espionatge al president a l’exili, Carles Puigdemont, cosa que amenaça amb una altra confrontació amb els serveis d’intel·ligència espanyols. El Mundo, en canvi, es fa ressò d’una avaluació de la Unió Europea sobre l’aplicació de les euroordres, que obre la seva portada amb el sobreentès que Espanya és un dels estats víctima de males pràctiques, en al·lusió al cas Puigdemont. L’avaluació europea és una cosa genèrica, però és que ahir el dia no va donar per gaires més confrontacions, que —pel que es llegeix— són exclusiva del president Torra.

ARA

EPA

LV

EPC

EP

EM

ABC

LR