La flaire a repetició electoral impregna la carrera de San Jerónimo de Madrid. La nova reunió d’aquest dijous entre els equips negociadors del PSOE i Unidas Podemos, que ha durat gairebé cinc hores, ha acabat sense fumata blanca. Més aviat tot el contrari. Malgrat que s’han emplaçat a mantenir les converses en els propers dies, la formació de Pablo Iglesias ha denunciat a la sortida del Congrés dels Diputats que els socialistes no s’han mogut un pam de la seva proposta d’un govern monocolor, després que el juliol renunciés a l’executiu de coalició. La dissolució de les Corts, el pròxim 23 de setembre, està a la vora.

La reunió s'ha produït hores després que el president espanyol i candidat a la investidura hagi tornat a tancar la porta al govern de coalició que continua reclamant Podemos. Per contra, ha proposat una "tercera via" --així l'ha batejat--, que passaria per un govern del PSOE amb un acord programàtic amb els de Pablo Iglesias i la possible entrada en l'administració de l'Estat, però no en el Consell de Ministres. És a dir, la proposta que va fer al juny. Moltes hores però cap avenç.

A la sortida de la reunió, la portaveu parlamentària d'Unidas Podemos, Ione Belarra, ha admès que “marxem preocupats” perquè “han vingut a presentar-nos un programa electoral”. En una atenció als mitjans, sense admetre preguntes dels periodistes, ha criticat que els socialistes “s’han mostrat inamovibles” i que “la tercera via en realitat és una primera de via, la del govern de partit únic”. Malgrat tot, Belarra ha assenyalat que s’han emplaçat a “continuar parlant” durant els pròxims dies “i si és possible mantenir alguna reunió més”.

També a la sortida de la reunió, la portaveu adjunta del PSOE, Adriana Lastra, ha assenyalat que han “constatat les diferències” amb l’altra banda de la taula de negociació, especialment pel que fa a la participació en el govern. “Des del 28-A ens hem mogut molts cops i hem fet diferents propostes”, ha reivindicat la número dos de Pedro Sánchez, que ha repetit el mateix discurs que el secretari general. En aquest sentit, ha subratllat que l’acord programàtic comptaria amb una “triple garantia” a través d’una oficina de verificació del compliment del pacte.

Ja està en marxa el compte enrere de la repetició electoral. Si les dues formacions, que compten amb la predisposició d'ERC i el PNB, no arribessin a un acord abans del 23 de setembre, les Corts es dissoldrien automàticament. La nova convocatòria a les urnes tindria lloc el pròxim 10 de novembre.