El jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha citat a declarar com a investigats tots els inspectors en cap de la Policia Nacional per les càrregues del 1-O a Barcelona. Els imputats, 8 en total, van ser els responsables de l'operació policial en 27 centres de votació del referèndum. El jutge els ha citat entre el 9 i l'11 d'octubre.

És la primera vegada que s'imputen tots els caps policials de l'operatiu a Barcelona. Fins ara se n'havia citat una part, però encara no s'ha aclarit la responsabilitat de les càrregues.

Quatre dels vuit inspectors citats ja havien declarat en qualitat d'investigats, però ho havien fet per actuacions concretes en centres de votació concrets. Ara, declararan el total dels màxims responsables de les actuacions sobre el terreny del conjunt dels 27 col·legis de Barcelona on hi va haver violència policial. 

El centre Iríada, que exerceix d'acusació particular contra els agents de la policia espanyola denunciats per la "violència desproporcionada" de l’1-O a Barcelona, valoren que la decisió del jutge és "un pas molt important fruit del treball col·lectiu".

Inspectors imputats repressió policial 1-O

En una interlocutòria del mes de febrer, l'Audiència Provincial de Barcelona ja va determinar que cal esbrinar si les ordres als agents es van donar "de manera genèrica o bé des del propi centre escolar o les seves immediacions a la vista de l'aglomeració de persones" als centres.

Per a l'Audiència, "la concreta investigació dels responsables de l'operatiu i de les consignes als agents permetrà a l'instructor ponderar si l'ús de la força o si les ordres donades es van ajustar o no a la situació allà plantejada".

A més, considerava que així es podrà concloure si a aquests responsables se'ls pot imputar les "les lesions ocasionades" a ciutadans que estaven als centres.

Anaïs Franquesa, d'Iríada, destaca que gràcies als recursos presentats per l’acusació popular de l'Ajuntament de Barcelona, l'Audiència Provincial ha ordenat reobrir escoles de Barcelona que ja estaven arxivades. És el cas de l'Escola Joan Boscà, on hi va haver cinc ferits i l'Escola Prosperitat, amb 11 ferits. "El treball de les acusacions està substituint la inacció de la fiscalia", denuncien des d'Iríada.

Reacció del Govern

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, s'ha felicitat des del seu compte de Twitter pel que considera "una bona notícia". Budó ha recordat que l'origen es troba en la denúncia que va presentar el govern de Carles Puigdemont la mateixa tarda de l'1 d'octubre contra l'actuació "desproporcionada" de la policia espanyola.