Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han presentat una denuncia al Tribunal Suprem per la vulneració de la presumpció d'innocència "per part de les autoritats governamentals espanyoles". Els tres acusats porten davant el tribunal l'informe publicat per la Secretaria d'Estat Espanya Global del Ministeri d'Afers Exteriors. Sota el títol "La realitat sobre el procés independentista", fa afirmacions sobre les quals justament s'espera que es pronuncii la sentència del SUprem sobre el procés.

L'informe assegura que el 20-S hi hagué incidents i l'1-O una gran tensió, però que la "violència policial no va ser sistemàtica". A més, afirma que "també hi va haver casos contra la policia". Assegura que "hi ha hagut sectors que s'han radicalitzat i s'han implicat en actes violents", posant com a exemple la concentració davant el Departament d'Economia el 20 de setembre quan es van detenir els alts càrrecs i es van fer escorcolls.

Sobre l'1-O, afirma l'informe que "la resistència d'alguns ocupants dels col·legis electorals davant la policia no va ser només passiva". I que al llarg del dia "diversos policies van ser atacats". L'informe afirma que els processats van desobeïr el Tribunal Constitucional i que van fer resistència a l'autoritat pública". I el més flagrant, reconeix l'alçament públic obviant la exigència de violència que és precisament el que delimita el delicte de rebel·lió.

 

"Sorprèn que el govern espanyol s'atreveixi ja a donar una resposta tan categorica a semblant qüestió juridicoprocessal, que ha estat qüestionada repetidament en la causa pels processats", diu Jordi Pina en el seu escrit de denuncia que ha presentat avui al Tribunal Suprem. Pina recorda que no és la primera vegaa que aquesta Secretaria d'Estat "atemptat conta la presumpció d'innocència" de Sànchez, Turull i Rull. Pina també denuncia que en l'informe  es presuposa que els acusats són culpables.

L'advocat de Sànchez, Turull i Rull demana al Suprem que ordeni la retirada del'informe de la àgina web i de la resta de mitjans de difusió.