Només els diaris de Barcelona tenen en primera pàgina la història, boníssima, de les nou investigadores catalanes que del 16 al 29 d'abril viuran i treballaran en un espai que simula les condicions extremes i adverses de Mart al desert de Utah, als EUA. S’hi faran una trentena d’experiments en preparació del viatge real que es preveu per al 2025. El projecte també vol visibilitzar la presència femenina en iniciatives científiques i estimular les joves a decantar-se per carreres tècniques i de ciències. El projecte, anomenat Hypatia I, el financen la Generalitat, la Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació Banc Sabadell. D’aquesta aventura fabulosa, nova i desafiant, els diaris de Madrid no en diuen res en portada. Ni una ratlla. Segurament no és perquè siguin totes dones o perquè no els interessi la ciència i la tecnologia. Per què serà? Una pista la tens a la foto.

Aquest dijous és un dia extraordinari a les portades. Més ben dit, un dia que permet un comentari extraordinari sobre les portades. Perquè els afers que les dominen —i això és inusual— tenen a veure amb qüestions diferents de la política en el sentit que la gent li donem en la conversa vulgar i al que els mateixos diaris ens hi han acostumat: fets, gent i narratives en relació amb els tripijocs i picabaralles per l’ocupació del poder i els agents que els motoritzen —representants electes, partits polítics, alts funcionaris, etcètera—. Política de partits i no política de govern, com el tema que mana a la primera pàgina de La Razón, vaja: una especulació menys documentada sobre les aliances d’algunes forces d’esquerra per a contrarestar Yolanda Díaz, Sumar, etcètera.

La crisi de la sequera i Doñana

Esclar que tots els diaris obren amb temes polítics si s’entén la política en el sentit menys restrictiu —i més real— de la governació dels ciutadans, del país, i la gestió del present embolicat a què ens enfrontem. Als diaris catalans apareix amb regularitat i gruix la crisi de la sequera, els remeis de la qual van per camins d’excepció: ja es parla de potabilitzar o regenerar aigua del Besòs. I espera’t. El Govern, de moment, ha convocat una “comissió interdepartamental”. En política, aquesta és la manera més eficaç de quedar-se quiet i dissimular-ho. Un pronòstic? Fins que no passin les eleccions municipals no s’abordarà la cosa de debò i fa l’efecte que les decisions sobre el consum i l’ús de l’aigua no ens agradaran gaire.

També té presència a les portades la llei que volen aprovar govern i parlament d’Andalusia per augmentar els regadius a l’espai protegit de Doñana, contra el criteri de tothom que té criteri. Hi ha també la tensió entre el govern espanyol i Ferrovial, l’empresa de serveis i construcció que aquest dijous decidirà —si no passa res d’estrany— fusionar-se amb una filial neerlandesa i traslladar-se als Països Baixos. El punt de vista dels títols d’El País i de l’Ara segueix les línies de fuga de la Moncloa contra l’empresa que marxa. A El Mundo i a l’ABC, per contrast, l’eco dels seus títols retorna la veu dels accionistes de la companyia.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón