La Comunitat General de Regants del Canal d'Urgell (CGRCU) demanarà la Declaració de Zona Catastròfica per la "situació dramàtica, excepcional i persistent" que provoca la sequera. Així ho han acordat aquest dimecres en la reunió de la Comissió de Circulació dels regants, on han decidit fer aquesta sol·licitud tant a la Generalitat, com al govern espanyol. La proposta es debatrà al ple de la junta general dels regants, que tindrà lloc el pròxim dijous 20 d'abril, on haurà de rebre el vistiplau final. Segons ha explicat el president de la CGRCU, Amadeu Ros, declarar el Canal d'Urgell zona catastròfica permetria als regants rebre indemnitzacions per la situació de sequera

💦 Les restriccions contra la sequera a Catalunya entren en vigor: quines són i com t'afecten


Durant la trobada, els regants han alertat que la situació per la falta d'aigua és "absolutament excepcional i persistent" i per això, si no plou, es veuran obligats a tancar el canal a finals del mes de maig. Davant això, el president dels regants ha demanat que no es planti cereal d'estiu perquè "no tenim aigua" per garantir el seu creixement. En concret, les reserves del sistema Oliana-Rialb es troben a 42 hectòmetres cúbics d'aigua, i les aportacions són les més baixes dels darrers 70 anys.

Noves mesures per la situació de sequera

A banda de demanar la Declaració de Zona Catastròfica, la junta de govern dels regants del Canal d'Urgell ha aprovat noves mesures per fer front a la situació "crítica" de sequera i la falta de reserves d'aigua. És per això que han decidit tornar a rebaixar la dotació del reg, reduint-la dels 27 als 23 metres cúbics per segon, amb l'objectiu de "garantir el reg dels conreus de blat i ordi, que se segaran durant el mes de juny". A l'inici de l’actual campanya de reg, que va començar una setmana més tard respecte a la data habitual, ja es va aplicar una retallada del 40% de la dotació d’aigua. En el ple del 20 d'abril, també analitzaran noves possibles mesures per fer front a la situació, segons han informat en un comunicat.

Els regants han apuntat que la falta de precipitacions i les temperatures elevades els han portat a demanar ja indemnitzacions al Govern i a l'executiu espanyol, segons recull l'ACN. En aquesta línia, han assenyalat que "no es podrà cultivar cereal d'estiu i això provocarà pèrdues milionàries". Amadeu Ros ha remarcat que des de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) "saben el que estem patint i el que podem arribar a patir" i per això s'ha mostrat convençut que avalaran totes aquestes indemnitzacions. Per la seva part, el director general del canal, Xavier Díaz, ha explicat que la sequera és "absolutament excepcional i persistent", amb unes reserves molt baixes als embassaments.