Acabem l’any amb portades apocalíptiques. El llop ja és aquí perquè Pedro Sánchez ha claudicat davant dels populistes i dels independentistes. Així presenta la caverna mediàtica els acords tancats i presentats per a la investidura de Pedro Sánchez, en espera que el consell nacional d’ERC doni el vistiplau a l’abstenció dijous.

Ha plogut molt des de l’abraçada del 12 de novembre, quan Sánchez i Iglesias van tancar el preacord per a una coalició de govern. I avui, un mes i mig després, tornen a ser els protagonistes de les portades que donen per segellat l’acord per a la investidura, si bé aquest cop hi trobem més encaixades de mans que no pas abraçades. L’excepció és l’ABC, que dona tot el protagonisme de la seva portada pòster al líder socialista: “Sánchez claudica” i acata totes les exigències d’independentistes i populistes.  

Però el rotatiu no és queda aquí i deixa Sánchez com un mentider. Així recorda com l’any 2014 va dir que mai pactaria amb populistes “perquè és el camí de la Veneçuela de Chávez”, i més recentment, el setembre passat, va arribar a dir que no podria dormir tranquil si pactava amb els de Pablo Iglesias.

Precisament a aquestes sonades declaracions es refereix El Mundo a la seva portada quan parla de “El govern del insomni” i prepara als seus lectors per a un executiu que ha capitulat davant els populistes i els independentistes que es carregarà tot allò de bo que van fer els governs del PP i derogarà part de la reforma laboral, limitarà els lloguers i l’escola concertada. I el que és pitjor, adequarà l’estructura de l’Estat a les nacions de Catalunya i Espanya. El mateix explica La Razón, que ven l’abraçada de Sánchez i Iglesias amb aquest missatge apocalíptic: “Espanya per una investidura”, i editorialitza sobre “El pitjor govern possible”. El llop, com veuen, ja és aquí.

Més plans, com sol passar quan es tracta de mirar a la Moncloa, les portades de La Vanguardia i El Periódico que ja veuen la llum al final del túnel. L’Ara, de la seva banda, se centra en els acords entre el PSOE i ERC i el compromís dels socialistes a permetre una consulta. Però no s’enganyin, no serà sobre la independència, sinó sobre els resultats de les negociacions. El Punt Avui mira cap una altra banda i posa l’atenció en el “gest” de l’Advocacia de l’Estat.