Fa pocs dies, la cuinera Maria Nicolau anunciava quin és el plat nacional de Catalunya. La seva elecció era la patata i mongeta tendra. “Podem qüestionar que el sol surti per l'est o per l'oest, però aquesta és una sentència que no ha d'admetre dubtes: és una veritat antològica claríssima”, declarava. És una aposta de país que ens resol molts àpats i que es pot gaudir també si l'acompanyem amb pastanaga, amb tonyina, amb maionesa i altres ingredients. Ara bé, l'excel·lent xef catalana ha revelat un consell perquè cuinar la patata i mongeta tendra sigui més fàcil i quedi molt més saborosa.

Com cuinar el millor plat de mongeta tendra i patata: el truc de la Maria Nicolau

Fa uns mesos, era una altra gran cuinera catalana, l'Ada Parellada, qui explicava una sèrie de consells per fer unes simples mongetes tendres amb patata bullida. En primer lloc, pel que fa a les mongetes, han de ser collides tendres i no estar ni massa fetes ni massa velles. Per saber si són tendres, t'has de fixar que tinguin les característiques de la flexibilitat: ni seques ni dures. Pel que fa al color, han de ser verdes i no grogues. La pell ha de tenir vellut, com si tingués un petit borrissol de pèl sobre cada mongeta tendra. No han de ser rugoses, sinó sedoses. En acabat, han de tenir les llavors molt petites, no desenvolupades.

patates mongeta tendra camagrocs allada pas19
Patata i mongeta tendra amb allada i camagrocs / Foto: La Gourmeteria

Ara, Nicolau va més enllà i se centra en l'altre coprotagonista de la història: la patata. En el seu espai setmanal al programa Tot es mou ha aprofitat per aprofundir en el plat, a parer seu, més emblemàtic de Catalunya. “D'entrada, aigua freda i la patata ja és a dintre bullint acompanyada d'una mica de ceba”, ensenyava. Al costat seu, la presentadora Helena Garcia Melero quedava ben sorpresa tot preguntant “aigua freda?”, una reacció lògica que moltes persones podrien tenir als fogons de casa seva.

“La patata sempre a partir de l'aigua freda perquè és molt espessa i necessita aquesta estona que l'aigua triga a escalfar-se perquè la calor vagi entrant a l'interior de la patata i es cogui tota sencera”, explicava amb un tarannà sempre educatiu i simpàtic. “Així podem evitar que es desfaci per fora i que per dintre continuï dura”, mostrava la xef de Vilanova de Sau. De vegades, però, que se'ns esmicoli la patata no és culpa del nostre nivell culinari, sinó de la mateixa patata. “No passa res, és culpa de la patata, ja que n'hi ha de velles i de joves”, deia. Hem de fer servir la patata jove, que no es trenca i manté el sabor. Ara bé, diferenciar-les no és fàcil a ull del client de mercat freqüent i, per aquesta raó, la clau és demanar la patata kennebec.

Hem de fer servir la patata jove, que no es trenca i manté el sabor. La varietat kennebec és la que ens interessa i hem de consumir més

Finalment, i tornant a les mongetes, Nicolau aborda un problema molt comú. Perquè la mongeta no tingui fils a l'hora de cuinar-la i degustar-la, proposa pelar els laterals de les mongetes, aconseguint un plat més atractiu i còmode de menjar per als més petits de la casa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!