Pedro Sánchez ha trobat l’excusa perfecta: Catalunya. A aquest argument s’ha aferrat aquest dijous, de forma insistent, per a explicar el seu rebuig al govern de coalició amb Unidas Podemos i per a justificar com s’ha acabat en una repetició electoral el pròxim 10 de novembre. “Avui podria ser president, però no dormiria per la nit”, ha arribat a dir el president en funcions. Aquesta frase lapidària ha arribat després de recordar que dirigents de Podemos, com Ada Colau, denuncien que hi ha presos polítics.

Justament a remolc de la sentència de l'1-O, Sánchez no ha vacil·lat a l'hora de defensar una hipotètica aplicació de l'article 155 si és necessari.

Pedro Sanchez a La Sexta

En una entrevista a La Sexta, la primera després d’abocar Espanya a una repetició electoral, el secretari general del PSOE ha arribat a dir que els partits independentistes “no estan respectant” la Constitució espanyola, l’Estatut i l'autogovern. Davant d’això, ha amenaçat de tornar amb l’aplicació de l’article 155 en cas que el Govern desacati la sentència. “Aplicarem tots els ressorts de l’Estat per defensar la integritat territorial, que ningú en dubti”, ha deixat clar.

Pel que fa a la coalició amb Unidas Podemos, el dirigent socialista ha argumentat que suposaria tenir dos governs en un. “Un del PSOE defensant la Constitució i un altre de Podemos defensant els suposats presos polítics i que a Espanya no es garanteixen els drets humans”. Ha posat d'exemple les declaracions recents de l'alcaldessa Ada Colau, en protesta contra una hipotètica sentència condemnatòria del Tribunal Suprem. Ha recordat que serà el govern espanyol qui haurà de gestionar les conseqüències polítiques de la sentència del procés.

També s’ha referit a algunes carteres que Pablo Iglesias va demanar durant la negociació, com Hisenda, Treball o Transició Energètica. “Avui podria ser president, però no dormiria per la nit, juntament amb el 95% dels ciutadans d’aquest país”, ha assegurat, subratllant la seva poca experiència de gestió. “Tot i així, vam proposar un govern de coalició. Però ells el van rebutjar, el van menysprear”, ha afegit. En aquest sentit, ha descartat que aquesta fórmula torni a estar sobre la taula després del 10-N. “S’ha demostrat inviable”, ha conclòs. També ha qualificat de “ciència ficció” un hipotètic pacte amb Ciutadans.

El president espanyol en funcions també s’ha tornat a desmarcar d’ERC, amb qui ha assegurat que no tenen “gaire cosa en comú”. Ha retret que un partit que defensa la independència “d’un territori ric” és “de tots menys d’esquerres”. I ha contraposat les dues formacions: “Nosaltres defensem la Constitució i l’Estatut; ells defensen la independència, el trencament de la societat catalana en dos”.

Pedro Sanchez entrevista a La SextaSánchez ha defensat que, amb la repetició electoral, “el 10 de novembre tenim una oportunitat de votar de nou i tenir un horitzó de legislatura estable per a enfrontar els desafiaments i amenaces que tenim, com el Brexit, el refredament de l’economia i també l’impacte polític que pugui tenir la sentència del procés”. Ha dit que “la ciutadania és conscient” d’això, i per aquest motiu ha fet una crida a votar “amb contundència”.