El Ministeri de Sanitat ha destacat que, des del 2022, s'ha detectat un "preocupant augment" en els casos de xarampió arreu del món, tendència que ha continuat el 2023, el 2024 i el 2025. "A la Unió Europea es van registrar més de 16.500 casos el 2024, el 72% d'ells notificats per Romania, el país més afectat", ha xifrat. A més, ha recordat que el Marroc s'enfronta a un dels brots més significatius, amb més de 25.000 casos sospitosos i 184 morts des de l'octubre del 2023. Aquesta és la recomanació de Sanitat davant l'alarmant explosió global de casos de xarampió: reforçar la vigilància i revisar l'estat de vacunació. "No ens podem relaxar, el xarampió és una malaltia que pot ser molt greu", ha advertit la ministra de Sanitat, Mónica García, en unes declaracions enviades aquest dissabte als mitjans de comunicació.
García ha insistit en el fet que no es tracta d'una malaltia del passat i que "l'única forma de protegir-nos que tenim és les dues dosis", a més de recomanar a la ciutadania que revisi la seva cartilla vacunal i que segueixi totes les indicacions dels professionals. Pel que fa a la importància de la vacunació, ha incidit en la idea que no es tracta només de protegir-se individualment, sinó també de protegir la resta de persones: els més vulnerables, els nadons i les persones immunodeprimides. "Vacunar-se també és un acte de solidaritat", ha conclòs.
Augment important de casos a Espanya
L'increment de casos també s'ha registrat a l'estat espanyol, lliure de la malaltia des del 2016: s'han confirmat 229 casos en el que portem del 2025. La població espanyola nascuda abans del 1978 es considera protegida per haver passat la malaltia, però la resta ha d'aprofitar qualsevol contacte amb el sistema sanitari per comprovar el seu estat de vacunació i seguir les indicacions del seu professional sanitari de referència. Espanya manté el seu estatus de país lliure de xarampió gràcies a una cobertura de vacunació del 97,8% amb una dosi i al 94,2% amb dues dosis, però l'últim informe del Centre Nacional d'Epidemiologia revela 408 sospites de xarampió.
Entre els 229 casos detectats, hi ha un alt percentatge d'importats: concretament, 78, dels quals el 78,2% procedeixen del Marroc; 78 de relacionats amb la importació; i 73 d'origen desconegut. S'han descartat 178 casos i un encara continua en investigació, tot i que encara cal sumar que actualment hi ha set brots oberts en quatre comunitats autònomes —Catalunya n'és una—. "Aquestes xifres reflecteixen un augment important si es comparen amb anys anteriors, mostrant que la represa de la mobilitat després de la pandèmia ha incrementat el risc d'importació de casos", ha incidit Sanitat, que ha avisat que és esperable que continuïn apareixent casos i brots en població que no presenta immunitat davant la malaltia. Ara bé, també és veritat que el risc d'infecció per a la població general és baix, gràcies a les elevades cobertures de vacunació.