Es desencalla la legislatura espanyola, en mans d'un partit independentista. Concretament dels 13 diputats d'Esquerra Republicana que tenen la clau de la investidura de Pedro Sánchez. Els d'Oriol Junqueras han jugat les seves cartes al llarg de les darreres setmanes d'intenses negociacions amb el PSOE. La decisió definitiva la prendrà el Consell Nacional del partit el 2 de gener a les cinc de la tarda. Hi participaran al voltant de 270 membres en representació de la militància. La direcció ho té clar: "val la pena intentar-ho, dipositar la confiança i que l'independentisme aprofiti l’oportunitat" que ofereix el PSOE.

La plana major del partit s'ha reunit durant més de tres hores aquest dilluns a la tarda, una trobada de l'executiva que s'ha allargat més del previst. Sobre la taula, l'oferta final dels socialistes i el veredicte de l'Advocacia de l'Estat en relació a la immunitat de Junqueras. Un informe que si bé en un primer moment s'ha rebut com una bona notícia perquè demana que se li permeti exercir com a eurodiputat, amb una lectura pausada de l'escrit l'eufòria republicana s'ha anat destrempant perquè demana que s'iniciï el procediment per retirar-li la immunitat i inhabilitar-lo com a eurodiputat. "No és cap gest", asseguren. En qualsevol cas, els republicans desvinculen les decisions judicials de l'activació d'una via política. 

La portaveu i secretària general adjunta d'ERC ha comparegut en roda de premsa després de l'executiva i ha constatat que "havent arribat al final de les negociacions és el moment de posar en mans del Consell Nacional la decisió sobre si la proposta és suficient per abstenir-nos o no a la investidura de Pedro Sánchez".

Avançant-se a les possibles crítiques dels contraris a facilitar el retorn del PSOE a la Moncloa, Vilalta ha volgut deixar clar que són "escèptics i no ingenus", però que només podran "comprovar si va de manera seriosa" si ho intenten. "Ens costa molt creure en aquest PSOE però creiem que és una oportunitat per a l’independentisme que tenim l’obligació d’aprofitar". I ha afegit un detall que no és menor, que "un nou engany del govern espanyol podria ser definitiu per acabar de convèncer la majoria de catalans que encara no veuen la independència com la solució". 

Segons ha pogut saber ElNacional.cat hi ha hagut avenços importants en relació amb la futura taula de negociació entre la Generalitat i l'Estat. El PSOE hauria acceptat que el format d'aquesta mesa vagi més enllà de la comissió bilateral Estat-Generalitat, un òrgan estipulat a l'Estatut en el qual es despatxen habitualment aspectes relacionats amb les competències transferides. Sobre el calendari, una altra de les condicions dels republicans perquè no s'eternitzi el diàleg, l'acord recolliria emmarcar-lo dins d'aquesta legislatura. "No serà una taula de negociació només de dos partits, sinó de governs", ha subratllat Vilalta, que ha destacat que s'hi podrà parlar de tot i que "òbviament" hi haurà de ser el president de la Generalitat. 

Els tempos dels republicans compliquen les intencions de Sánchez de ser investit abans de Reis. Segons apunten algunes fonts, el PSOE estaria estudiant com escurçar els terminis del debat d'investidura. Un fet que tornaria a donar ales a la dreta per atacar.