D'una institució a una altra. I així, successivament. El magistrat emèrit del Tribunal Constitucional Andrés Ollero ha estat elegit com a secretari general de l'Instituto de España, òrgan que integra fins a deu reials acadèmies de l'àmbit espanyol. Quelcom que ha passat tan sols tres setmanes després de finalitzar la seva etapa en el tribunal de garanties amb la renovació parcial del ple, quan van entrar al TC els quatre nous magistrats: Enrique Arnaldo, Concepció Espejel, Inmaculada Montalbán i Ramón Sáez.

La carrera d'Ollero al Constitucional va ser polèmica, ja que va ser diputat pel Partit Popular durant 17 anys. Tot i això, la seva figura es va caracteritzar per un accentuat anticatalanisme que no va agradar gaire en el si de les institucions catalanes. Cal recordar que l'any 2019, quan el tribunal va avalar el Codi Civil català, Ollero hi va votar en contra i va acusar de supremacisme els seus defensors. Per això el Govern de Quim Torra va arribar a recusar-lo per "animadversió manifesta contra Catalunya i els catalans", tot i que la petició de l'executiu no va arribar enlloc.

La carrera d'Ollero

Segons el TC, el magistrat emèrit és des de 2007 acadèmic de Número de la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques. A més, va ocupar durant 21 anys la Càtedra de Filosofia del Dret a la Universitat de Granada i quinze més a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid. També és Doctor Honoris Causa per la Universitat d'Alba Iulia (a Romania) i ha rebut la Gran Cruz de la Orden de Alfonso X el Sabio, la Cruz de Honor de la Orden de San Raimundo de Peñafort i la Creu d'Oficial al mèrit per la República d'Àustria.

Per la seva banda, l'Instituto de España reuneix diferents reials acadèmies d'àmbit nacional com la Real Academia Española, la Real Academia de Historia, la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, la de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, la de Ciencias Morales i Políticas, la Nacional de Medicina, la de Jurisprudencia y Legislación, la Nacional de Farmacia, la Real Academia de Ingeniería de España i la Real Academia de Ciencias Económicas y Financieras.

Últimes recusacions

La popularitat del Constitucional no és al seu millor moment. Aquest dijous, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa van presentar un incident de recusació contra Concepción Espejel y Enrique Arnaldo, dos dels nous magistrats del tribunal de garanties espanyol. Per què? Perquè "els magistrats que jutgen un procediment no han de tenir ni manifestar cap d'interès particular en el seu desenvolupament o resultat, ni prejutjar de forma prèvia el seu resultat a partir de postures personals, ni afavorir de cap manera a cap de les parts", va assegurar Esquerra Republicana en una nota de premsa.

Just aquest divendres, han estat el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig els qui han presentat un escrit demanant la recusació dels dos magistrats per la seva estreta relació amb el PP i les seves manifestacions contràries a l'independentisme.

 

Imatge principal: El magistrat emèrit del TC Andrés Ollero / Tribunal Constitucional