El procés sobiranista català no serà una trava per a renovar quatre membres del Tribunal Constitucional (TC), entre els quals es troba l'actual president, Francisco Pérez de los Cobos. L'elecció dels nous magistrats correspon al Senat, que ha de substituir-ne tres fins ara en funcions i un altre que va morir.

L'elecció del substitut de Pérez de los Cobos passa obligatòriament per un acord entre PP i PSOE, formacions que al Senat sumen el 80% de la representació, lluny de la fragmentació que presenta el Congrés dels Diputats. I sembla que per als dos partits arribar a una entesa serà fàcil, de fet, l'acord podria ser molt a prop: l'elegit seria Andrés Ollero, diputat del PP durant 17 anys.

Andrés Ollero, amb carnet del PP

És tradició que el president de l'alt tribunal sigui elegit entre els magistrats que es troben en el darrer terç del seu mandat, que té una duració màxima de nou anys. Hi ha quatre jutges que ara mateix es troben en aquesta situació: Encarnación Roca, catalana experta en Dret Civil; el progressista Fernando Valdés, i els conservadors Juan José González Rivas i Andrés OIlero. Aquest últim és el que té més números per ser el proper president, segons ha informat La Vanguardia, que apunta que PP i PSOE ja han tancat un acord.

Ollero és d'origen andalús. Va néixer a Sevilla el 1944 i de formació és filòsof i jurista. Com l'actual president del TC, està molt vinculat al Partit Popular. De fet, va ser diputat del partit durant 17 anys i va arribar a ser portaveu d'Educació i Justícia. El juliol del 2012, el Congrés dels Diputats va elegir-lo com a nou magistrat de l'alt tribunal. L'elecció d'un nou president del TC amb un marcat perfil polític podria generar un debat semblant al de l'elecció de Pérez de los Cobos, que va ser molt criticada per l'opinió pública.

Precisament, el conseller de Justícia, Carles Mundó, ha criticat el possible nomenament d'Ollero per la seva estreta vinculació amb la política. "Entre els mèrits del possible nou president del TC hi ha el d'haver estat 17 anys diputat del PP", ha apuntat en el seu compte de Twitter.

Encarnación Roca perd posicions

La catalana Encarnación Roca, que estava molt ben posicionada per a succeir Pérez de los Cobos, sembla que –amb tota probabilitat– no serà finalment la nova presidenta. El nom de Roca havia sonat per la seva formació en Dret Civil, pels seus posicionaments ambigus –en ocasions ha votat amb el sector conservador, tot i ser progressista–, i també pel fet de ser catalana, fet positiu en el marc de l'Operació Diàleg.

Com es tria el nou president?

Els mateixos magistrats trien el president del TC: els dotze jutges procedeixen a una votació, en què el candidat més votat esdevé el nou president. La candidatura d'Otero és a hores d'ara propera a la victòria. No obstant això, s'ha de tenir en compte que quatre membres encara han de ser elegits i que, per tant, no se sap ni qui són ni què podrien votar.

I els quatre nous membres?

Els membres del Tribunal Constitucional són triats per institucions amb una clara connotació política: el Congrés dels Diputats en tria quatre; el Senat, uns altres quatre; dos són proposats pel govern espanyol i dos més pel Consell General del Poder Judicial. La renovació del proper mes de març correspon als magistrats triats pel Senat, on es necessitarà una majoria de tres cinquenes parts per acordar els noms, és a dir 178 diputats. PP i PSOE sumen 211 escons, molt per sobre de la majoria necessària.