Dues setmanes després de la presa de possessió dels nous magistrats del Tribunal Constitucional, la defensa de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín i Lluís Puig ha presentat un escrit on demana la recusació dels nous membres del tribunal designats a proposta del PP Enrique Arnaldo i Concepción Espejel per la seva estreta relació amb el partit liderat per Pablo Casado i les seves manifestacions contràries a l’independentisme. Segons l’escrit, els dos magistrats estan mancats de “la imprescindible imparcialitat” per resoldre els nombrosos recursos presentats per tots quatre davant del Constitucional.

Igualment, la defensa representada per Gonzalo Boye demana que el nou president del Tribunal Constitucional s’abstingui de resoldre l’incident de recusació d’Enrique Arnaldo donada la seva relació d’amistat amb el magistrat. La presentació de la recusació arriba alhora que la presentada per Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa també per manca d'imparcialitat.

Afins al PP

En un llarg escrit de 89 pàgines, la defensa de Puigdemont desgrana els arguments per demanar la recusació d’ambdós magistrats d’acord amb la legislació europea. Així, destaca que Arnaldo y Espejel han estat elegits a proposta d’una formació política, el PP, que ha manifestat un “interès notori” de l’empresonament de Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig.

En el cas d’Arnaldo, relata com al llibre que ha publicat recentment Tiempo de Constitución. Límites, controles y contrapesos del poder, es posiciona en nombroses ocasions a favor de les tesis de l’acusació en la instrucció i el judici al procés seguit al Tribunal Suprem i qualifica de “malalts de sectarisme” a aquells que van criticar l’acusació de la fiscalia. En aquest sentit, apunta l’estreta relació d’amistat d’Arnaldo amb el president de la sala que va jutjar el procés, Manuel Marchena, i dels magistrats Antonio del Moral. També es refereix a l’amistat amb el fiscal general de l’Estat, Manuel de la Maza, i amb el membre de la Junta Electoral Central, Manuel Delgado-Iribarren, que va voler impedir que Puigdemont, Comín i Ponsatí poguessin accedir a la seva condició d’eurodiputats.

Manca d'imparcilitat

També apunta com Enrique Arnaldo va arribar a demanar la signatura a un manifest Aturar el cop d’estat, on es demanava que “caigués tot el pes de la llei” sobre els líders independentistes que estaven sent investigats per la sala segona del Tribunal Suprem. L’animadversió manifesta d’Arnaldo porta la defensa de Puigdemont a denunciar que “l’aparença d’imparcialitat brilla per la seva absència” quan assegura que els exiliats havien “procedit a una deliberada perversió de l’Estat de Dret”.

En relació a la magistrada Concepción Espejel, destaca la seva estreta vinculació amb el PP i la seva amistat amb qui va ser secretaria general Maria Dolores de Cospedal. La defensa de Puigdemont destaca els nombrosos pronunciaments de la magistrada proposada pels populars en interlocutòries de l’Audiència Nacional contra els líders del procés, així com el seu vot discrepant a l’absolució del major Trapero.

 

Imatge principal, Carles Puigdemont / Efe