Ofensiva contra els últims nomenaments. El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, el conseller Raül Romeva i la consellera Dolors Bassa han presentat un incident de recusació contra dos dels nous magistrats del Tribunal Constitucional: Concepción Espejel i Enrique Arnaldo, que van prendre possessió com a jutges del tribunal de garanties el 18 de novembre a proposta del Congrés dels Diputats.

En un comunicat difós aquest dijous, ERC reitera que "els magistrats que jutgen un procediment no han de tenir ni manifestar cap d'interès particular en el seu desenvolupament o resultat, ni prejutjar de forma prèvia el seu resultat a partir de postures personals, ni afavorir de cap manera a cap de les parts". "Tothom té dret, o l'hauria de tenir, a ser jutjat per un tribunal imparcial", afirmen els republicans.

Vulneració de drets fonamentals

Junqueras, Romeva i Bassa argumenten que les declaracions públiques, així com les relacions personals i d'afinitat ideològica, dels dos nous magistrats del Tribunal Constitucional "denoten una clara predisposició o prejudici favorable a les tesis defensades per les acusacions i desfavorable, en canvi, als plantejaments de la seva defensa". "Aquest fet hauria de fer-los abstenir de participar en els pronunciaments que el Tribunal Constitucional té pendents de resoldre pel que fa als recursos d'emparament efectuats sobre la sentència del Tribunal Suprem", afegeix ERC en la nota de premsa.

Tant el líder dels republicans com els dos consellers interpreten que "s'estaria incorrent en una vulneració dels drets fonamentals a un jutge ordinari predeterminat per la llei, a un procés públic en plena igualtat i amb totes les garanties, el dret a un tribunal imparcial, el dret a un efectiu recurs i, en definitiva, a l'existència d'una veritable tutela judicial efectiva en el si d'un procediment just o equitatiu". Tots aquests són drets recollits a la Declaració Universal de Drets Humans de 10 de desembre del 1948 (article 10), al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de 16 de desembre de 1966 (articles 2.3 i 14.1), al Conveni Europeu dels Drets Humans de 4 de novembre de 1950 (articles 6, 13 i 14), a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea de 12 de desembre del 2007 (article 47) i a la Constitució espanyola (article 24).

Puigdemont, també contra Arnaldo

Junqueras, Romeva i Bassa no són els primers a demanar la recusació d'aquests magistrats del Constitucional. El 12 de novembre es va saber que el president Carles Puigdemont estava ultimant la recusació d'Arnaldo pel mateix motiu que ha argumentat ERC aquest dijous: la manca d'imparcialitat.

El debat del nomenament d'Arnaldo va quedar marcat per la nombrosa quantitat d'irregularitats que el nou magistrat del Constitucional acumula. Durant la seva trajectòria, el jutge ha tingut lligams polèmics amb alts càrrecs del PP, com ara el mallorquí Jaume Matas; l'actual líder del partit, Pablo Casado, o l'expresident espanyol José María Aznar.

 

Imatge principal: Oriol Junqueras, Dolors Bassa i Raül Romeva a Waterloo / ACN